ABD'de Dış Ticaret Açığı Şubatta Geriledi

ABD'de dış ticaret açığı şubatta yüzde 9,6 azalarak Ekim 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de dış ticaret açığı şubat ayında yüzde 9,6 azalarak son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, dış ticaret açığı bu yılın şubat ayında yüzde 9,6 düşüşle 43,6 milyar dolara indi. Böylece 5 yılın zirvesinden gerileyen ticaret açığı, ayrıca Ekim 2016’dan bu yana da en düşük seviyesini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump için öncelikli sorunlar arasında yer alan ticaret açığına yönelik piyasa beklentisi 44,5 milyar dolar düzeyindeydi. Açığın şubatta daralmasında ithalatın yüzde 1,8 azalışla 236,4 milyar dolara inmesi ile ihracatın yüzde 0,2 artışla 192,9 milyar dolara yükselmesi belirleyici oldu. ABD’nin ihracatı bu sonuçla, Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada, ABD’nin Çin ile ticaret açığının şubatta önceki aya kıyasla yüzde 31 düşerek 6,9 milyar dolara gerilemesi dikkati çekti. Rekor seviyedeki düşüşle birlikte, ABD’nin Çin’e verdiği dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5’e yakın daraldı.

Yeni yönetimi memnun edecek ticaret verileri, Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapacağı görüşmeden iki gün önce açıklandı. Trump, Çinli mevkidaşı Şi Cinping'i 6-7 Nisan'da Florida eyaletinde sahip olduğu Mar-a-Lago tatil tesislerinde ağırlayacak.

Kaynak: AA