Turistlere Kına Gecesi Düzenliyorlar

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde, girişimci kadınların başlattığı 'Eko Turizm' projesi kapsamında şehirlerden köye gelenler, çeşitli aktivitelerin yanı sıra kına gecesine katılıp, ellerine kına yakıyor Eko Turizm Sorumlusu Engin: ''100 yıl önce nasıl kına gecesi düzenliyorsak aynısını tekrar geleneklerimize uygun şekilde canlandırıyoruz. Yoğun ilgi gören kına gecesinde her şey doğaçlama yapılıyor''

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde girişimci kadınların başlattığı turizm projesi kapsamında büyükşehirlerden köye gelen aileler, geleneksel kına gecesine katılarak, ellerine kına yakıp eğleniyor.

İlçeye 7 kilometre uzaklıktaki Kurşunlu köyünde kadınlar, 'Sıra dışı okur' unvanına sahip 55 yaşındaki Bedriye Engin'in öncülüğünde başlattıkları 'Eko Turizm' projesi ile bölgeyi tanıtıp, ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Projenin sorumlusu Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik tarım ürünlerini kitaplardan öğrendiğini ve köydeki kadınlarla uygulamaya çalıştığını belirterek, uzun uğraşlar sonucu bu konuda başarılı olduklarını kaydetti. Anlaşma yaptıkları turizm acenteleri vasıtasıyla büyükşehirlerden ve yurt dışından insanların köye gelip konakladıklarını anlatan Engin, şöyle konuştu:

''Turistler köye günübirlik veya konaklamalı seçenekleriyle geliyorlar. Konakladıkları zaman onları en iyi şekilde misafir etmek ve geleneklerimizi tanıtmak için çeşitli aktiviteler düzenliyoruz. 100 yıl önce nasıl kına gecesi düzenliyorsak aynısını tekrar geleneklerimize uygun şekilde canlandırıyoruz. Yoğun ilgi gören kına gecesinde herşey doğaçlama yapılıyor. Misafirlerimiz ellerine kına bile yakıyor.'

Engin, kültürel etkinliklerin yanında doğa yürüyüşleri düzenlediklerini de ifade etti.

Turizmci Aslı Kutcan da şehirde yaşayanların, şehrin kalabalığından ve kargaşasından yorulduğunu dile getirerek, 'Ülkemizde birçok köyümüz ve kültürel değerimiz var. İnşallah bunların değeri ve kıymeti bilinir, böyle köyler kalkınır. Bizler de onlara gitmeye devam ederiz.'' diye konuştu.

İstanbul'dan gelen Ayseli Özturgay da yaşamın, sevginin, yemeğin, arkadaşlığın ve dostluğun doğalını köyde yaşadıklarını söyledi.

Kaynak: AA