Tes-İş Sendikasından Fark Ücreti Zaferi

TES-İŞ Sendikası Yatağan Şubesi, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinde taşeron firmalarda çalışan işçilerin sendika üyesi olmaları ve fark ücreti ödemeleri için yürüttüğü hukuk mücadelesini kazandı.

Tes-İş Sendikasından Fark Ücreti Zaferi
Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “2007 yılında taşeron firmalarda hizmet alımı sözleşmesiyle karın tokluğuna ve çok kötü koşullarda asıl işleri yapan arkadaşlarımızın durumlarını iyileştireceğimize dair onlara bir söz vermiştik. Nitekim bu arkadaşlarımızın çalışma koşullarını, işyerinde maruz kaldıkları ikinci sınıf insan muamelesini çok kısa sürede ortadan kaldırdık. İş güvenliği malzemelerini ve uygun kişisel koruyucuların verilmesi için çaba harcadık. Sonuç olarak çalışma koşullarından kaynaklanan sorunları, farklılıkları elimizden geldiğince ortadan kaldırmaya çalıştık. Bunlar bizim için yeterli değildi. Bu arkadaşlar Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinde işverenin asıl işçileriyle, yani bizim üyelerimizle yan yana birlikte çalışıyorlar ve aynı işleri yapıyorlardı. Ancak aldıkları ücretler asgari ücret bile değildi. Bu farklılığı da tamamen ortadan kaldırmak için taşeron işçilerini önce sendikaya üye yapmamız sonrada yürürlükte olan iş yeri toplu iş sözleşmesinden faydalandırılmaları gerekiyordu. Genel Merkez Yöneticilerimizin oluru ve desteğiyle her üç santralde toplam 848 taşeron işçisi arkadaşımızı 2011 Nisan ayında noter kanalıyla sendikamıza üye yaptık. Tabi bu süreç öyle kolay olmadı. Sıkıntılı da olsa başardık ve taşeron işçilerini sendikamıza üye yaptık. İlk etapta her üç santralden 10’ar kişi belirleyip, toplam 30 kişi adına Milas’ta asıl iş pilot davalarını açtık. Bu davalar lehimize sonuçlandı. Bu arkadaşlar asıl işverenden ücret farklarını aldılar. Bunun üzerine yaklaşık 800 taşeron üyemiz adına gene Milas’ta asıl iş davaları açtık. Bu davalar enerji piyasası kanununa eklenen geçici madde nedeniyle aleyhimize sonuçlandı. Kararı Yargıtay’a itiraz ettik. Dava tarihlerini geçici maddenin yürürlükten kalktığı tarihe, yani 2013 Mart ayına çekince Yargıtay’a yaptığımız itiraz olumlu sonuç verdi. Bunun üzerine yaklaşık taşerondaki 800 üyemiz Mart 2013 tarihinden itibaren yaklaşık 10,5 aylık asıl iş fark ücretlerini almaya hak kazandılar. Kişi başı ortalama 10 ila 18 bin lira arasında bir hak edişleri doğmuştur” dedi.

2. Etap davalar açıldı

Tes-İş Şube Başkanı Erçelik, geride kalan yaklaşık 9,5 aylık alacaklar için de yeniden dava açtıklarını belirterek, “Bu arada bu davalardan ötürü EÜAŞ’ın çok büyük zarara uğratıldığından davaları geri çekme karşılığı uzlaşma talep ettik cevap bekliyoruz. Biz yine de 2. etap davalarımızı açtık devam ediyor. Bu paralar üyelerimizin hak ettiği halde verilmeyen ücretlerdir. Dolayısıyla analarının ak sütü gibi helaldir. Sürecin başından beri bizlere her türlü desteği veren Genel Başkan ve Merkez Yöneticilerimize, Şubemiz Yönetim, Denetim, Disiplin Kurullarına, Baş temsilci ve Temsilci Arkadaşlarıma ve en önemlisi bizlere daima güvenen Enerji İşçisi Arkadaşlarıma sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler tarihi sorumluluğumuz gereği üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: İHA