Şeker Çocuklar İçin Kaynaşma Yemeği

Tokat’ta TİP1 Diyabet Hastası çocuklar ailelerinin düzenlenen kaynaşma yemeğinde bir araya geldi.

Şeker Çocuklar İçin Kaynaşma Yemeği
Genel olarak çocuklarda görülen ve TİP1 olarak sınıflandırılan diyabet hastalığıyla ilgili farkındalık oluşturmak ve bu hastalığa yakalanmış çocukların birbirleriyle kaynaşmasını sağlamak amacıyla kent merkezinde bir buluşma organizasyonu gerçekleştirildi.

Tokat Belediye Başkanlığı sponsorluğuyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte hasta çocuklar gereksinim duydukları diyabet teknolojilerine devlet eliyle ulaşmak istediklerini söyledi.



Organizasyonu düzenleyen ve çocuğu TİP1 Diyabet Hastası olan Bayram Han İbrikçi, yapılan çalışma ile ilgili bilgi vererek, "Bu organizasyonu diyabetli çocuklar kendileri gibi olan arkadaşlarını tanısınlar, ben tek değilmişim, bu bir tek bende değilmiş duygusunu paylaşsınlar diye düzenledik. Yaptıkları sohbetlerde bizim de kulak misafiri olduğumuz konular var. Tokat’ta Çocuk Endokrin Uzmanı olmadığı için birbirlerine hangi illerde tedavi olduklarını soruyorlar. Bu konuda yapılacak doktor atamalarında bölgemizin unutulmaması en büyük arzumuz" dedi.

Bu hastalıkla yaşamayı öğrendiğini ifade eden 13 yaşındaki Mehmet İblikç ise TİP1 Diyabetin kendileri için artık bir yaşam tarzı olduğunu ifade ederek, "TİP1 Diyabetin fazla zorluğu yok kontrol altına alındığında ama eğer bilinçsiz bir şekilde kontrol altına alınmazsa çok büyük sıkıntılar yaratabilecek bir hastalık. Bunun için insülin kullanıyoruz ve insüline bağımlı olarak yaşıyoruz. Ben insülin pompası kullanıyorum. Buna benim imkanım var ama imkanı olamayan arkadaşlarım da var. O yüzden biz bu cihazların SGK tarafından karşılanmasını istiyoruz" diye konuştu.

TİP1 Diyabet hastası kızının yaşamını kolaylaştırabilmek için diyabet teknolojilerini satın aldıklarını söyleyen Nihat İlhan, bu teknolojilere yıllık bin 375 Euro harcama yaptıklarını belirterek, "Cihazın maliyeti 175, aylık sensör maliyeti ise 100 Euro. Yıllık bin 375 Euro’ya tekabül ediyor. Fakat devletimiz bunu sosyal güvenlik kurumu aracılığıyla getirirse ÖTV, KDV olmayacak ve sağlık gideri olarak kabul edileceğinden fiyatı çok çok ucuzlayacak" dedi.

Kendisi için yıllık yapılan bu harcamayla ilgili olarak TİP1 Diyabet Hastası 14 yaşındaki Elif Buket İlhan, bu teknolojileri kullandığı için rahat bir hayatı olduğunu belirterek "Bu teknolojiyi diğer arkadaşlarımın da kullanmasını istiyorum. SGK’nın bunu karşılamasını istiyorum. Karşılamadığında küçük çocuklarda çok zorluk oluyor, parmaklarından kan alınırken iğne kullanılıyor, çocuklar da iğneden korktuğu için çok ağlıyorlar. Çok sık iğne yapılınca da parmak uçlarındaki sinirler yıpranıyor. O yüzden bunu SGK’nın karşılamasını istiyorum" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Düzenlenen organizasyona katılan Uzman Dr. Çiğdem Tura Bahadır, yetişkin endokrin uzmanı olduğunu belirterek, "Buradaki çocuklarımız günde en az 4 kez kendilerine enjeksiyon yapmak zorundalar. Sadece günde 7-8 kez kan şekerlerini ölçüyorlar. Yaklaşık günde 10 kez bir şekilde ya parmaklarına veya vücutlarına iğne giriyor. Bir şekilde onlar da insülin pompasına geçip, sensörlere geçip bu rahatlığı yaşamak istiyorlar. Diyabet teknolojilerinden yararlanmak istiyorlar. Fakat maddi imkansızlıklardan kaynaklı sıkıntılar yaşıyorlar. Bu konuda devlet büyüklerimizden biz de yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA