Sakarya'da FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaliyle ilgili 220 asker, 2 sivil, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde 'hava kuvvetleri imamı' olduğu belirtilen firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu 224 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına ara verildi Ek iddianame ile davada yargılananların sayısı 200'den 224'e yükseldi.

Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ilk davada 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Özel olarak hazırlanan duruşma salonunda, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, 138'i tutuklu 140 sanık, mağdurlar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Binbaşı Ali Şahin, Üsteğmen Kayhan Demir, Yarbay İsmail Öcal, davanın sanıkları arasında bulunuyor.

Kimlik yoklamasının ardından mahkeme başkanı, saygılı olunması gerektiğini, ciddi bir yargılama yapıldığını belirterek, 'Bunun bozulmasına, insanların birbirine kötü davranmasına izin vermeyeceğiz. Bu yargılamanın adil olacağından kimsenin şüphesi olmasın.' dedi.

Mahkeme başkanı, yargılamanın ilk duruşmasının nisan ayının son haftasında bitmesinin öngörüldüğünü dile getirerek, taleplerin, tutuklu sanıkların savunmalarının bitmesinin ardından alınacağını kaydetti.

Daha sonra sanık avukatlarının yargılamaya ilişkin talep ve önerilerini dinleyen mahkeme başkanı, duruşmaya ara verdi.

- İddianame

Darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaliyle ilgili 220 asker ile aralarında FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, örgütün sözde 'hava kuvvetleri imamı' olduğu belirtilen firari Adil Öksüz'ün de yer aldığı 224 sanık hakkında Cumhuriyet Başsavcısı, başsavcı vekili ile 5 savcı tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame, 6 bölüm ve bin 353 sayfadan oluşuyor.

İddianamede, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, örgütün 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz ile meslekten ihraç edilen eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Binbaşı Ali Şahin, Üsteğmen Kayhan Demir, Yarbay İsmail Öcal ve 173 şüpheli hakkında TCK'nın 'anayasayı ihlal' suçunu düzenleyen 309 ile 'kasten öldürme' suçunu düzenleyen 81 ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl 6 aydan 319 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş ve erlerden oluşan 41 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un da müşteki olarak yer aldığı iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak bulunuyor.

- Sanık sayısı 224'e yükseldi

Bu arada soruşturma kapsamında hazırlanan ek iddianameyle 24 kişinin daha dosyaya eklendiği öğrenildi.

Böylece davada yargılanan sanık sayısı 224'e yükseldi.
Kaynak: AA