Rusya Ve Belarus Doğalgazda Anlaşmaya Vardı

Rusya Devlet Başkanı Putin: 'Belarus ile yaşanan doğalgaz sorununda anlaşmaya varıldı' 'İki ülke arasında anlaşmazlık, yaşanan bir sorun kalmadı. Artık Avrupa Ekonomik Birliği'ni güçlendireceğiz'

MOSKOVA – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus ile yaşanan doğalgaz sorununda taraflar arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile bugün St. Petersburg kentinde gerçekleştirdiği görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Belarus ile yaklaşık bir yıldır devam eden doğalgaz anlaşmazlığında tarafların uzlaşmaya vardığını belirten Putin, “Belarus ile doğalgaz ve petrol alanındaki tüm anlaşmazlıklarımızı sonlandırmaya karar verdik. İki ülke arasında anlaşmazlık yaşanan bir sorun kalmadı. Artık Avrupa Ekonomik Birliği'ni güçlendireceğiz.” dedi.

Putin, Belarus ile söz konusu sorunların önümüzdeki 10 gün içerisinde çözüme kavuşacağını vurgulayarak, tarafların 2019’a kadarki dönemi kapsayan fiyatlama mekanizması konusunda ortak bir noktada buluştuklarını sözlerine ekledi.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko da Rusya’nın Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkiler konusunu tartışırken, komşusu Belarus’u unutmaması gerektiğini söyledi.

- Doğalgazda yaşanan anlaşmazlık

Geçen yılın başlarında Rusya'dan ithal ettiği doğalgazın fiyatını düşük seyreden petrol fiyatları nedeniyle yüksek bulan Belarus, kontrat bedeli olan bin metreküp gaz için 132 dolarlık fiyatın yerine 73 dolardan ödeme yapmıştı.

Rusya ise 132 dolarlık doğalgaz fiyatının adil olduğunu savunarak, Belarus'un yaklaşımı karşısında bu ülkeye ihraç ettiği petrol miktarını 2016'nın ikinci yarısında 24 milyondan 18 milyon tona düşürmüştü.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko da bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya'dan aldıkları doğalgaz ücretinin petrole göre belirlendiğini ifade ederek, 'petrol fiyatları yüksek iken doğalgaz için büyük rakamlar ödediklerini, ancak fiyatlar düştüğünde Rusya'nın indirim yapmaya yanaşmadığı' eleştirisini getirmişti.
Kaynak: AA