Özel Eğitimde Türkiye-Balkanlar İşbirliği

Milli Eğitim Bakanlığı, TİKA Başkanlığı, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı işbirliğiyle, hayata geçirilen projeyle, Türkiye'de özel eğitim uygulamalarındaki yenilikler ve örnekler, Balkanlar'daki dost ve kardeş ülkelerle paylaşılacak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Güngör: 'Öğretmen eğitimi, eğitim ortamlarının görülmesi, yeniden yapılandırılması gibi temel konularımızı bir hafta boyunca konuşacağız. Misafirlerimiz İstanbul'daki özel eğitim okullarını, rehberlik ve araştırma merkezlerini, bilim ve sanat merkezlerini ziyaret edecek. Nisan ayının sonuna doğru bu programı Bosna'da devam ettireceğiz'

Türkiye'de özel eğitim uygulamalarındaki yenilikler ve örnekleri, Balkanlar'daki dost ve kardeş ülkelerle paylaşmak amacıyla 'Özel Eğitim Alanında İyi Örneklerin Balkan Ülkeleri İle Paylaşımı Projesi' hazırlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan proje, Kabataş Erkek Lisesinde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, toplantıda yaptığı konuşmada, Bosna Hersek Federasyonu ile Türkiye ilişkilerinin derin ve tarihsel olduğunu hatırlatarak, müdürlük olarak ilişkilerin ise 2014 yılında başladığını anlattı.

Soma'da 2014 yılında meydana gelen maden faciasında çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu facianın yasını tutarken, Bosna Hersek Federasyonu'ndan Boşnaklar Vakfı isimli bir vakıf, bize bir teklifte bulundu. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yetimlerine burs vermek istediklerini söylediler. Bakanlığımız ilk defa bir yabancı ülkeden bu anlamda bir bursu, bu sembolik değerinden dolayı kabul etti. Onlarla 20 öğrencimize burs veren bir anlaşma imzaladık. Bu burs vesilesiyle her sene bir bilgilendirme toplantısını Türkiye'de, daha sonra Bosna'da yaptık. Onları burs verdikleri öğrencilerle bir araya getirdik. İlişkilerimiz bu çerçevede başladı. Geçen yıl Bosna'ya gittiğimizde özel eğitim alanıyla ilgili ne yapabiliriz diye teklif getirdiler. Bosna'daki özel eğitim okullarını gezerek, oradaki özel eğitim çerçevesi hakkında bilgi verdiler. Karşılıklı tecrübelere dayalı bir sistem kurgulama konusunda mutabakata vardık.'

TİKA ile karşılıklı işbirliği protokolü imzaladıklarını belirten Güngör, 'Bugün bu projenin ilk adımlarını atıyoruz. Öğretmen eğitimi, eğitim ortamlarının görülmesi, yeniden yapılandırılması gibi temel konularımızı bir hafta boyunca konuşacağız. Misafirlerimiz İstanbul'daki özel eğitim okullarını, rehberlik ve araştırma merkezlerini, bilim ve sanat merkezlerini ziyaret edecek. Nisan ayının sonuna doğru bu programı Bosna'da devam ettireceğiz.' diye konuştu.

- 'Özel eğitim ihtiyacı Bosna'da var'

TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin, TİKA olarak 20 yıldır Bosna Hersek Federasyonu'nda faaliyet gösterdiklerini, bugüne kadar sağlık, eğitim, tarım, alt yapı alanlarında 800'e yakın proje gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çetin, projeye değinerek, 'Özel eğitim ihtiyacı gerçekten Bosna Hersek Federasyonu'nda var. Proje üç aşamadan oluşuyor. Bundan sonraki safhası Bosna'da gerçekleşecek. Nihai hedef de özel eğitimle ilgili bir fakülte. Bununla ilgili kendi görevimizi bütçe imkanları doğrultusunda çalışacağız. Fakültenin kurulması önümüzdeki sene olacak.' ifadelerini kullandı.

- 'Amacımız Bosna Hersek'teki öğrencilere daha iyi eğitim imkanı sağlamak'

Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakan Danışmanı Alden Kaytas, Bosna Hersek Federasyonu olarak Türkiye'nin Milli Eğitim Bakanlığı ile bu ortak projeyi gerçekleştirmekten memnun olduklarını söyledi.

Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic'in göreve başlamasıyla, Türkiye ile iki önemli protokol imzaladıklarını belirten Kaytas, 'Bu protokollerin imzalanmasının bir tek amacı vardır o da Bosna Hersek'teki öğrencilere daha iyi eğitim imkanı sağlamak. Ayrıca Türkiye'de Boşnakça'nın seçmeli ders olması, bizim için ayrı bir mutluluk.' dedi.

Bugün imzalayacakları protokolle, Bosna Hersek Federasyonu ile Türkiye arasında eğitim konusundaki işbirliğinin TİKA'nın da desteğiyle genişleyeceğini dile getiren Kaytas, bu projeyle birlikte özel eğitim konusunda üniversite kurmayı hedeflediklerini belirtti.

- '7 bin 500'e yakın öğrenci Türkçe'yi ikinci dil olarak seçti'

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de Bosna Hersek ile ilişkilerin eğitim alanında uzun süredir çeşitli protokollerle devam ettiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü arasında yapılan protokole göre, Bosna Hersek'te Türkçe'nin ikinci dil olarak okutulması amacıyla İstanbul'daki 141 okul ile Bosna'daki 141 okulun kardeş olduğunu, bu okullarda 7 bin 500'e yakın öğrencinin Türkçe'yi ikinci dil olarak seçtiğini anlatan Yelkenci, bu protokol kapsamında aynı zamanda bu okullardaki öğrenciler ve öğretmenlerin, çeşitli periyotlarla Türkiye'ye geldiğini, Türkçelerini geliştirmek için fırsat bulduklarını ifade etti.

Yelkenci, revize bir protokolle, Boşnakça'nın da Türkiye'deki okullarda seçmeli dil olarak okutulması kararının alındığını ve bu yıl ve önümüzdeki yıl öğrencilerin ders seçimlerinin sağlandığını belirtti.

Projeye değinen Yelkenci, rehberlik araştırma merkezleri de dahil olmak üzere İstanbul'da 124 özel eğitim kurumunun bulunduğunu anlattı.

Yelkenci, özellikle yatırımlar konusunda bağışçıların ve kamu yatırımlarının, özel eğitim alanına yönlendirildiğini aktardı.
Kaynak: AA