Dünya Kanser Haftası

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bekir Hakan Bakkal, kanserin en sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı aldığını bildirdi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, kanserin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğu ve her yıl Nisan ayının ilk haftasında insanlar üzerinde bir farkındalık oluşturmak, bu hastalığın önemini vurgulamak amacıyla çeşitli etkinlikler planlandığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakkal, şunları kaydetti:

'En basit tanımı ile kanser, hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında, kanser hücresinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Kanser maalesef eski yıllara oranla daha sık gördüğümüz fakat günümüzde tedavi seçenekleri anlamında elimizin daha zengin olduğu bir hastalık grubudur. En sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın olmak üzere toplamda 159 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Kanser rakamlarındaki artışlar dikkatleri sigara, alkol, stres, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, radyasyon, düzensiz beslenme, genetik faktörler başta olmak üzere birçok faktöre dikkatleri çekmemize neden olmaktadır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Hatta son evrede bile başvuran bazı kanser türlerinde geliştirilen özellikli ilaçlar sayesinde uzun bir sağkalım yakalamak mümkün olabilmektedir. Fakat kimi zaman bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavi de güçleşmektedir.'

Kaynak: AA