Dündar, Vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni Anlattı

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, referandum çalışmaları kapsamında Uluçam Mahallesi’ni ziyaret ederek vatandaşlara ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ hakkında bilgiler verdi.

Dündar, Vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni Anlattı
Uluçam Mahallesi’ni gezerek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Dündar, mahalle sakinlerinin sıkıntılarını ve taleplerine kulak verdi. Mahallede incelemelerde bulunan Başkan Dündar, mahallenin bozuk olan yollarının yenileneceğini ve mahalleye bir de meydan inşa edeceklerini söyledi.

Artık bu devletin bu milletin parasının vatandaşlara en iyi hizmetlerin sunulması adına harcandığını ifade eden Başkan Dündar, “Çok zor şartlarda bu millet bu günlere ulaştı. Bizler birçok yabancı ülkeye ziyarette bulunduk. Bu ülkelerle kendi ülkemizi kıyasladığımızda gördük ki Türkiye’de müthiş bir dinamizm var. İnsanlarımızın üretkenliği var. Bizim ülkemizde petrol ve doğalgaz gibi kolay para kazanmaya olanak sağlayan yer altı kaynakları yok. Biz alın teriyle kazanarak yatırımlar yapıyoruz. 2002 yılından itibaren halkımızın seçtiği iktidarların, ülkemizi ve ekonomimizi çok doğru bir şekilde yönetmesiyle birlikte Türkiye, kaynaklarını sömüren dış güçlere dur dedi.

Geçmiş dönemlerde sürekli dışarıdan borçlar alındı ve bu ülke yıllarda borç ödedi.

2002 yılından itibaren borçlar bitirilerek yatırımlar başladı.

Yapılan fabrikalar, otoyollar, köprüler, havaalanları ile birlikte sanayi gelişti ve ihracatımız arttı. Bu ülke her geçen gün daha da büyüdü” dedi.

"Avrupa teröristlere destek veriyor"

Türkiye’nin büyümesiyle birlikte düşmanlarının arttığını ifade eden Başkan Dündar, “Biz büyüdükçe düşmanımız da arttı. Etrafımız ateş çemberi. Ortadoğu’ya birçok ülke müdahil oluyor. Terör örgütlerine silah temini yapıyorlar. Yeni ürettikleri silahları Türkiye’ye vermeyip terör örgütlerine veriyorlar. Düşmanlarımızı güçlendirip, bizim iç işlerimize karışmaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, FETÖ tutuklularının nasıl yargılanması gerektiği hakkında açıklama yapıyor. O teröristler bu ülkenin tankını, uçağını, tüfeğini bu ülkenin vatandaşına karşı kullandılar. Sen o teröristlerin bu yaptıklarını görmüyor musun da böyle bir açıklama yapıyorsun? Yurtdışına kaçan teröristleri bize iade etmiyorsun. Bunları yapmadığın gibi bu teröristlere bir de destek veriyorsun. Bizim NATO ile müttefikliğimiz var. Avrupa ülkeleri ile ticari bir iş birliğimiz var ama sırf Türkiye’nin güçlenmesini istemedikleri için teröristlere destek veriyorlar” diye konuştu.

“Güçlü yönetimin sistem haline gelmesi gerekiyor"

Türkiye’nin 16 Nisan ile birlikte yeni bir yola çıkmaya hazırlandığını ifade eden Başkan Dündar, “Bu devlet bu millet güzel bir yola çıktı. Son 15 yıldır belli bir noktaya geldik. Her geçen gün ülkemiz güçleniyor ve ayaklarımız yere sağlam basıyor. Türkiye’nin çekmiş olduğu sıkıntılar genelde zayıf yönetimlerden kaynaklandı. Zayıf yönetimler kendini yönetemiyor ki ülkeyi yönetsin. AK Parti iktidarında güçlü yönetim ortaya çıktı ve ülkemiz bu noktalara geldi. Güçlü yönetimin sistem haline gelmesi lazım. 16 Nisan’da yapılacak referandum, partilerin tek başına iktidara gelebilecekleri bir sistemi öngörüyor. 7 Haziran seçiminde bir parti yüzde 42 oy almasına rağmen hükümet kuramadı ve herkesi acaba ne olacak şimdi diye bir endişe kapladı. Sabah akşam acaba koalisyon olacak mı? Yoksa olmayacak mı? diye konuşmaya başladık. Cumhurbaşkanımız ufku açık ve ilerisini gören bir lider olduğu için bu süreci takip etti ve koalisyon kurulamayacağı anlaşılınca tekrardan seçime gitme kararını aldı. Eğer MHP koalisyonu kabul etseydi PKK’ya destek verenler bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olacaktı. ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ kurulduğunda biz bileceğiz ki oyumuzu kullandık ve bizi yönetecek hükümeti seçtik. Seçilen hükümet göreve başlayacak ve 7 Haziran’da yaşadığımız koalisyon kurulup, kurulmayacağı endişesi ortadan kalkacak. İstikrar, istikbal ve istiklal diyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgiler veren Başkan Dündar, “Şuan Cumhurbaşkanı, sınırsız yetkiye sahip. Hükümetle eşdeğer yetkileri var. Üstelik sorumluluğu da hiç yok. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet suçlamasıyla yargılanabiliyor. Ancak ceza kanununda vatana ihanet diye de bir suç yok. Ayrıca Cumhurbaşkanını yargılamak için de mecliste 4’te 3’lük çoğunluğun sağlanması lazım. Yani yargılamak çok zor. Yeni kurulacak sistem de bir vatandaşı yargılama süreci neyse cumhurbaşkanına da aynısı uygulanabilecek. Cumhurbaşkanı halka hesap verecek bir noktaya gelmiş olacak. Meclis daha güçlü hale gelecek ve denetimini yapacak. Cumhurbaşkanı anayasa ve yasalar çerçevesinde ülkeyi yönetecek. Cumhurbaşkanının istediği gibi kararname çıkaracağı yönünde iddialarda bulunuyorlar. Bu tamamen asılsız bir iddia. Kararnamelerin yasalara uygun olması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, gücünü tamamen vatandaşlardan alan bir sistem. Vatandaş eğer yönetimi beğenmezse 5 yıl sonra sandıkta hesabını sorabilecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA