Çocuklar Ve Mağdur Kadınlar İçin 'Adli Görüşme Odası' Uygulaması

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Adli Görüşme Odaları uygulamasını değerlendirdi. Yılmaz, "Buradaki amacımız olayların en iyi şekilde ortaya çıkması, bu süreçte de çocukların veya mağdur bayanların rencide olmadan ifadelerini verebilmesi" dedi.

Çocuklar Ve Mağdur Kadınlar İçin 'Adli Görüşme Odası' Uygulaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla yürürlüğe giren Adli Görüşme Odaları Yönetmeliği kapsamında, suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri için 23 il 26 adliyede, 30 adli görüşme odası açıldı.

Adli görüşme odaları, görüşme yapılacak kişilerin ifade ve beyan öncesinde kendilerine uygun şekilde hazırlanmış olan "Bekleme Odası", ifade ve beyanlarının alındığı sırada sadece uzmanın ve görüşülen kişilerin bulunduğu, ifade ve beyanın kamera ile kayıt altına alındığı "Görüşme Odası" ve cumhuriyet savcısı, avukat, zabıt katibi gibi ilgililerin adli görüşme odasında yapılan görüşmeyi izledikleri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla adli görüşmeciye, sorulmasını istedikleri soruları ilettikleri "Gözlem Odası" olarak isimlendirilmiş olan üç odadan oluşuyor. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz odaların kapısını açarken, bu uygulamanın içeriğini de İHA muhabirine aktardı.

Kimlerin ifadesi AGO’larında alınacak?

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, bu uygulamanın önceden "çocuk görüşme odası" adıyla çocukların rahat bir ortamda ifadelerinin alınmasında uygulandığını belirtti.

Bakanlığın talimatıyla bu uygulamanın kapsamının genişletildiğini, mağdur ve yaşlıların da dahil edilerek "Adli Görüşme Odası" şeklinde düzenlendiğini kaydeden Yılmaz, "Mağdur, adliyeye geldiğinde öncelikle bekleme odasına alınarak burada kendisine rahat bir ortam sağlanıyor. Ardından yan taraftaki adli görüşme odasına alınıyor, orada karşısında bir uzman (sosyolog veya psikolog) oturuyor. O uzman sorulması gereken soruları sohbet ortamında soruyor. Mağdur odada kamera veya mikrofon olduğunu bilmiyor, dolayısıyla rahat bir şekilde başından geçenleri orada anlatıyor. Gözlem odasındaki savcı veya hakim de müdahale etmek veya soru sormak istiyorsa, uzmanda bulunan kulaklıkla iletişim kuruyor. Ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) aracılığıyla burası tüm Türkiye’deki adliyelerle entegre hale geldi. İstanbul’da veya Van’da görülen herhangi bir davanın mağduru buradaysa hakim veya savcı SEBGİS ile buraya bağlanarak kişinin ifadesini alabilir. Bu odalarda ifade alınmasını soruşturmaları yürüten savcı isteyebilir veya duruşma aşamasında hakim talepte bulunabilir. Ailenin isteğiyle beyanın bu odada alınması söz konusu olamaz. Bu hizmetin başarılı olması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Buradaki amacımız, olayların en iyi şekilde ortaya çıkması. Bu olurken de çocukların veya mağdur bayanların rencide olmadan ifadelerini verebilmesi" şeklinde konuştu.



Mağdura yöneltilecek sorular

Görüşme odasında bulunacak olan uzmanlardan Psikolog Burcu Akyurt da bu odanın sistemi hakkında bilgi verdi. Odadaki bütün görüşmelerin kameralar ve mikrofon aracılığıyla kayıt altında olduğunu belirterek, bu kayıtların savcı, avukat ve diğer yetkili kişiler tarafından dinlenebildiğini ifade etti.

Kullandıkları kulaklık aracılığıyla savcı veya avukatların mağdura sorulacak soruları kendilerine aktardıklarını dile getiren Akyurt, psikologların bu soruları mağdurun yaşına, bilişsel gelişimine ve o anki içinde bulunduğu duruma uygun şekilde yönelterek görüşmelerine devam ettiklerini söyledi.



Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ise adli süreçte mağdur olarak adliyeye başvuran kadın veya çocukların yaşadıkları olayın elim etkisiyle kendilerini ifade etmekte zorlanmalarından dolayı böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA