Bu Çocuk Her Şeyi Tersten Anlıyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Üstüntaş köyünde yaşayan 12 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Mücahit Bayraktar, söylenenleri tersten anlayıp konuşabiliyor. Bayraktar bu yeteneği yüzünden ise arkadaşları ile defalarca kavganın eşiğine geldi.

Bu Çocuk Her Şeyi Tersten Anlıyor
Üstüntaş Ortaokulu öğrencisi 6. sınıf öğrencisi Mücahit Bayraktar, tüm söylenenleri tersten anlayıp konuşabiliyor. İlkokul öğrencisi Mücahit arkadaşlarının okuduğu metinleri bir çırpıda tersten söyleyerek, sohbet sırasında sorulan sorulara da tersten cevap verebiliyor. Uzun cümleleri de hiç takılmadan tersten okuyan Mücahit’in bu hali zaman zaman yanlış anlaşılmalara sebep olsa da yeteneğini görenler şaşkınlığını gizleyemiyor.

Arkadaşları ile kavganın eşiğine geldi

Köyde ilk zamanlar karşılaştığı kişilerin sorularına tersten cevap veren Mücahit’i yanlış anlayanlar, kendisine küfür edildiğini zannedip dövmeye kalkışmaları nedeniyle bazı sorunlar da yaşadı. Karşısındakileri tersten konuşup cevap verdiğini ikna etmeye çalışan 6. sınıf öğrencisi Bayraktar, tanıdıkları,yakınları ve arkadaşları ile arası bozuldu. Mücahit Bayraktar’la yaşıt dayısı Mehmet Bayraktar evde konuşurken sorusuna anlamadığı bir cevap verdiğini söyleyerek, "Küfür ettiğini sandım. Çıkışta seni döveceğim dedim. Eline bir kağıt kalem al ve söylediklerimi yaz dedi, yazdım, tersten okudum, anladım ki tersten konuşuyormuş" dedi.

Baba Mevlüt Bayraktar durumu bir kaç ay önce fark ettiklerini söyledi.

Baba Bayraktar, "Olumlu ve olumsuz yanları var. Olumlu tarafı tersten okuyarak kendisini daha fazla geliştiriyor. Olumsuz yanlarıysa bazen kendisinden bir şey istediğimiz zaman havamızda olmadığımız zamanlar tersten cevap verdiği zaman ’acaba ne dedi?’ diye, tabi daha sonra hatırlıyoruz ki tersten cevap veriyor. Arkadaşları arasında konuşurken tersten cevap verince yanlış anlaşıldı ilk dönemlerde" diye konuştu.



Hayali tersçe resmi dil

Baba Mevlüt Bayraktar ise oğlunun bir gün ülkenin resmi dilini tersçe olarak belirleme hayali kurduğunu söyledi.

Amca Zülküf Bayraktar ise Mücahit’in konuştuklarını anlamadıklarını söyledi.

Konuştuklarını anlamayan arkadaşlarının bazen kendisini tehdit ettiğini söyleyen amca Bayraktar, zamanla duruma alıştıklarını belirtti.

İHA muhabirinin konuşmaya çalıştığı Mücahit Bayraktar sorulara da tersten cevap verdi. Anlaşılmaması üzerine konuşmasını düzelten Bayraktar, yeteneğini tesadüfen fark ettiğini söyledi.

Bayraktar, "Sonra alıştım buna, arkadaşlarımla paylaştım, bazıları beni yanlış anladı, bazıları da gerçekten tersten konuştuğumu fark etti. İlk zamanlar anlamayanlar biraz kızdı, bazıları sen bize küfür ediyorsun seni döveceğiz dediler. İnanmayanlara söylediklerimi yazın ve tersten okuyun dedim, doğru söylediğimi o zaman anladılar. Bazıları kendilerine öğretmemi istedi, kimisi bunu nasıl yapıyorsun diye sordu. Bende gözlerimin önüne geliyor, bende direk tersten söylüyorum dedim" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA