Bakırköy Adalet Sarayında 'Adli Görüşme Odaları' Açıldı

Bakırköy Adalet Sarayı'nda, suç mağduru çocuklar, şiddet mağduru kişiler ile zanlıların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri amacıyla 'adli görüşme odaları' hizmete sunuldu.

Bakırköy Adalet Sarayında, suç mağduru çocuklar, şiddet mağduru kişiler ile zanlıların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri amacıyla 'adli görüşme odaları' açıldı.

Bakırköy Adalet Sarayının -1. katında katında kurulan ''adli görüşme odaları'' faaliyete geçti.

Ses ve görüntü sistemiyle donatılan odalarda, psikologlar ve pedagoglar mağdurların ifadelerinin alınmaları sırasında hazır bulunacak. Başka bir odada bulunan savcılar ise görüşmeleri takip edecek. Ayrıca mahkemeler de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bu odalara bağlanabilecek.

- 'İşlemlerde rahatlama olacağını düşünüyorum'

Konuyla ilgili bilgi veren Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Akçay, bu programın daha önce UNICEF'in katkılarıyla Adalet Bakanlığıyla birlikte organize edildiğini ifade ederek, ''Çocuk görüşme odaları adıyla başladık ancak adı adli görüşme odaları olarak değişti. Kapsamı; Bakırköy Adliyesi'ne gelen suça sürüklenen ve mağdur kadınlar olmak üzere kendisini ifade etmekte zorlanan, kırılgan hassas gruplarla ilgili ifade alma konusunda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamaktır. Resmi bir ortamdan ziyade, kendilerini daha rahat hissetmeleri için aile ortamında, ev ortamında ifadelerin uzmanlar vasıtayla alınmasıdır.'' dedi.

Programın, Bakırköy Adliyesi dahil 23 adliyede pilot uygulama olarak başladığını anlatan savcı Akçay, yönetmeliğin bugün itibarıyla yürürlüğe girdiğini, bundan sonra artık ihtiyaç halinde 'kırılgan gruplar'ın ifadelerinin bu odalarda alınacağını söyledi.

Savcı Akçay, odalarla ilgili şu bilgileri verdi:

''Odaların işlemleriyle ilgili işlemi yapan cumhuriyet savcısı veya hakim, şahsın kendisini ifade edemeyeceğini gördüğü zaman, kişinin çekinceleri var ise buraya yönlendirecektir. Bu bir mağdurda olabilir, zanlı da olabilir, tanık da olabilir. Kapsam çok geniş. Kadınlar, çocuklar öncelikli olmak üzere fakat erkekler de hatta şüpheli de olsa sanık da olsa fark etmiyor.

Adli görüşme odaları üç kısımdan oluşuyor. Adli görüşme odası. Burada sadece ilgili kişiyle uzmanlar olacaktır. Hakim, savcılar 'Teknik Oda' dediğimiz yerde oturacak kulaklık vasıtasıyla uzmana sorularına soracaktır. Uzman da kişiye soruyu iletecek. İsterse mahkeme, kendilerini duruşma salonundan izleyebilecektir. Bir de 'çocuk görüşme odası'. Adli sistemimizde yeni bir uygulama olduğu için gereken farkındalığın; mağdurlara, şüphelilere, özellikle bayanlara yönelik işlemlerde çok daha rahatlama olacağını sanıyorum.''

Kaynak: AA