Adana'da Adli Görüşme Odaları Faaliyete Geçti

8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 'cinsel istismar' davasında sosyal hizmet uzmanının eşlik ettiği mağdur çocuğun beyanı adli görüşme odasında alınırken, çocuk ile sanık karşı karşıya getirilmedi Adana Cumhuriyet Başsavcısı Yeldan: 'Mağdurların korunması, adli süreçte örselenmemeleri, ikincil mağduriyet yaşamalarının önlenmesi ve adalete erişimin güçlenmesi temel hedef' 'Bu doğrultuda ifade ve beyanların özel dizayn edilmiş adli görüşme odalarında, uzmanlar eşliğinde, tam ve eksiksiz şekilde bir defada alınması sağlanacak. Böylece adli süreçte yaşanabilecek muhtemel travmaların önüne geçilecek'

Adana Adliyesinde, suç mağduru çocuklar, şiddet mağduru kişiler ile zanlıların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri amacıyla oluşturulan 'adli görüşme odaları' faaliyete başladı.

Adalet Bakanlığınca başlatılan çalışma kapsamında 2 'adli görüşme odası'nın oluşturulduğu Adana Adliyesinde, bir cinsel istismar davasına ilişkin beyanlar görüşme odasında alındı.

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 'cinsel istismar' davasında sosyal hizmet uzmanının eşlik ettiği mağdur çocuğun beyanı, adli görüşme odasında alındı. Böylece çocuk ile sanık karşı karşıya getirilmedi.

Mahkeme Başkanı Dilek Binici, davanın görüldüğü salondakilere, mağdur beyanının, Türkiye'de ilk kez adli görüşme odasında uzman aracılığıyla alınacağını söyledi.

Duruşma sonunda Binici, mağdura, bu şekilde ifade vermesinin nasıl bir fayda sağladığını sordu. İlk defa adliyeye geldiğini belirten müşteki ise 'Duruşma salonuna gitmeden ifade vermek daha iyi oldu, kendimi iyi ve rahat hissettim. Sanığın olduğu bir ortamda ifade vermek zorunda kalsaydım daha kötü olurdum.' ifadelerini kullandı.

Uygulamayı, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ümit Şahiner, Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu Müdürü Gülhan Aslan ile psikolog ve pedagoglar da gözlem odasından takip etti.

Adli görüşme odasında alınan beyan, sistem aracılığıyla Mağdur Hakları Daire Başkanlığı tarafından da canlı takip edildi.

Yeldan, konuyla ilgili açıklamasında uygulamayla, suç mağduru kadın ve çocuklarla daha sağlıklı ve güvenli iletişim kurulmasının amaçlandığını vurguladı.

'Mağdurların korunması, adli süreçte örselenmemeleri, ikincil mağduriyet yaşamalarının önlenmesi ve adalete erişimin güçlenmesi temel hedef.' diyen Yeldan, şunları kaydetti:

'Bu doğrultuda ifade ve beyanların özel dizayn edilmiş adli görüşme odalarında, uzmanlar eşliğinde, tam ve eksiksiz şekilde bir defada alınması sağlanacak. Böylece adli süreçte yaşanabilecek muhtemel travmaların önüne geçilecek. Bu uygulamayla suç mağduru kadın ve çocuklarımız artık adliyede daha da güvende olacak.'
Kaynak: AA