Sular Şehri Açıklaması Venedik

Doğal güzellikleri, mimarisi ve birbirinden etkileyici sanat eserleri ile Venedik, dünyanın en sıra dışı turizm merkezlerinden biri konumunda 170 kanal ve kanallar arasında bağlantı kuran 400 köprüden oluşan şehirde dini yapılar ve müzeler de turistlerin ilgisini çekiyor San Marco Bazilikası, Dükler Sarayı, Büyük Kanal, Rialto Köprüsü ve Aziz Zekeriya Kilisesi Venedik'te görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

ERSİN ŞİYHAN - Venedik... İtalya'nın kuzeydoğusunda birbirinden kanallarla ayrılmış 118 adadan oluşan bir şehir...

Kimine göre dünyanın gezilebilecek en güzel şehri, kimine göre aşıkların, kimine göre maskelerin, kimine göre de kanalların kenti. Doğal güzellikleri, mimarisi ve birbirinden etkileyici sanat eserleri ile turistlerin en önemli uğrak merkezlerinden biri olan Venedik, yüzlerce su kanalı ve köprünün üzerine kurulu olması bakımından dünyanın en sıra dışı turizm merkezlerinden biri konumunda.

İtalya'nın kuzeydoğusunda yer alan Venedik, kıyı şeridi boyunca uzanan bir lagün içerisinde Po ve Piave deltaları üzerine kuruludur. İsminin Milattan Önce 10'uncu yüzyıllarda bölgede yaşayan 'Veneti' halkından aldığı varsayılmaktadır. Venedik, tarihi özelliği kadar, 13'üncü yüzyıldan itibaren sanat ve ticaretin de en önemli noktalarından biri olmuştur. Venedik aynı zamanda, 'Dört Mevsim Konçertoları'nın bestecisi, ünlü müzisyen Antonio Vivaldi'nin de doğum yeridir.

Toplamda 170 kanal ve bu kanallar arasında bağlantı kuran irili ufaklı 400 köprüden oluşan şehirde dini yapılar ve müzelerde en az su kanalları kadar turistlerin ilgisini çekmektedir.

Venedik şehrinin turistik merkezi San Marco Meydanı'dır. Gezginlere göre dünyanın en güzel meydanlarından biri olan San Marco'nun eni yaklaşık 500, uzunluğu ise 1000 metre civarındadır. Okulların mezuniyet törenlerine, festivallere, konserlere ve evlilik merasimlerine de ev sahipliği yapan meydan, San Marco Bazilikası ve Dükler Sarayı ile çevrilidir.

San Marco Bazilikası, ön yüzü San Marco Meydanına bakan ve üzerindeki yaldızlı işlemeler nedeniyle 'Altın Kilise' olarak da bilinen yapı, Bizans mimarisinin en önemli kilise eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dokuzuncu yüzyılda inşa edilen, daha sonraki dönemlerde değişiklikler ve eklemeler yapılan Bazilika, altın heykeller, cam işlemeleri ve oyma eserleri ile dikkati çekmektedir.

Venedik'te görülmesi gereken en önemli yapıların başında şehri adeta iki parçaya bölen Büyük Kanal ve çevresinde yer alan tarihi yapılar geliyor. Büyük Kanal'ın üzerindeki Rialto Köprüsü de buradaki en dikkat çekici yapılardan biri.

Tarihi şehrin turistik merkezi ise San Marco Meydanı. Meydan çevresinde birçok önemli yapı var. San Marco Bazilikası, Dükler Sarayı, Aziz Mark'ın Çan Kulesi ve yakın konumdaki Ahlar Köprüsü burada yer alan en önemli yapılardan. Büyük kısmı 11'inci yüzyıldan kalan Bazilika'nın ön yüzünde yer alan 'Aziz Markus heykeli' ile 'altın kanatlı aslan' figürleri turistlerin yoğun ilgisini görüyor.

Dükler Sarayı da tıpkı San Marco Bazilikası gibi Venedik'in en önemli tarihi yapılarından biridir. Gotik tarzda 9'uncu yüzyılda inşa edilen ve uzun süre şato olarak kullanılan saray, Venedik Cumhuriyeti döneminde hükümet merkezi olarak hizmet vermiştir. Çok fazla yangına maruz kalan ve üzerinde halen bu yangınlardan izler taşıyan Dükler Sarayı, 1923 yılından itibaren müze olarak turistlere hizmet vermektedir.

Sularla kaplı Venedik'teki büyük su trafiğinin merkezi ise 'Canal Grande' ismiyle bilinen Büyük Kanal'dır. 'S' şeklindeki kanal, Venedik merkezindeki en önemli gezi taşımacılığına ev sahipliği yapar. Genel taşıma deniz otobüsleri ve deniz taksileri ve gondollar tarafından sağlanır. Üç bin 800 metre uzunluğundaki kanalın ortalama derinliği ise 5 metre civarındadır. Geleneksel olarak kürek ve yelken yarışlarına ev sahipliği yapan kanal, etrafında yer alan görkemli binalar ve dönemin soylularına ait yapılarla öne çıkmaktadır.

Büyük Kanal'ın üzerindeki birkaç köprüden en eskisi Rialto Köprüsü'dür. Taş ve tek kemerli yapısıyla Venedik'in en önemli simgelerinden biri olan Rialto Köprüsü ilk olarak 1144 yılında inşa edilmiş, mevcut halini ise 16'ncı yüzyılda almıştır. San Polo ve San Marco'yu birbirine bağlayan köprü, etrafındaki hediyelik eşya satan dükkanları ile turistlerin, görkemli yapısı ve manzarasıyla da fotoğraf meraklılarının en önemli uğrak yerlerinden biridir.

Ahlar Köprüsü de tıpkı Rialto Köprüsü gibi Venedik'in en ünlü köprülerinden biridir. Köprünün hikayesi isminin ilginçliğini de ortaya koymaktadır. 1602 yılında inşa edilen ve beyaz kalkerden yapılan köprüdeki küçük pencerelerden çok küçük bir alan gözükmektedir. Mahkumların Venedik'in güzelliklerine ve kanallarına son kez bu alandan bakıp iç geçirmesinden dolayı köprünün isminin 'Ahlar Köprüsü' olarak anıldığına inanılmaktadır.

Yine 'Teras' olarak bilinen ve eski dönemlerde yolcuların han olarak kullandıkları ancak günümüzde alışveriş merkezi olarak hizmet veren yapı, Venedik şehrinin tepeden en net şekilde görüldüğü yerlerden biridir. Büyük Kanal'ın ve tarihi yapılan net bir şekilde görülebildiği Teras ayrıca, yeni evlenen çiftlerin düğün fotoğrafı için tercih ettikleri mekanların başında gelmektedir.

Venedik'in en önemli tarihi yapılarından biri de Aziz Zekeriya Kilisesi'dir. 'San Zaccaria' olarak bilinen yapı, dokuzuncu yüzyılda inşa edilmiş ancak 13'üncü yüzyılda Çan Kulesi, 15'inci yüzyılda ise dış cephesi eklenmiştir. Aziz Zekeriya Kilisesi, San Marko Meydanı ile San Marko Bazilikası'nın güneydoğusunda yer almaktadır.

Gotik ve klasik Rönesans mimarisi izleri ile süslenmiş olan Aziz Zekeriya Kilisesi tipik bir kuzey Avrupa yapısıdır. Özellikle içindeki Hristiyan inanışına ait betimlemelerin dikkati çektiği kilisedeki en önemli eser ise Rönesans'ın ünlü İtalyan ressamlarından Giovanni Bellini imzası taşıyan Hz. Meryem ve çocuk Hz. İsa'nın azizlerle tasviridir.

Venedik'te turistlerin en çok ilgisini çeken noktalardan biri de şehirde gezerken adım başı her dükkanda satılan maskeler. Venedik'in 'Maskeler Şehri' olarak da anılmasını sağlayan yoğun maske kullanımı Venedik Karnavalı ile özdeşleşmiştir. Venedikliler tarihi 13'üncü yüzyıla kadar dayanan ve 1979 yılından beri her yıl şubat ayında düzenli olarak kutlanan karnaval boyunca maskelerle dolaştıkları için maske kültürü şehirde fazlasıyla yaygınlaşmış durumda.

Su kanalları, gondolları, tarihi yapıları, kiliseleri ve maskeleri ile Venedik, günümüzde dünyanın en çok turist çeken bölgelerinden biri olmayı sürdürmektedir. Sular Şehri Venedik, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından da 'dünya mirasları' listesinde yer almaktadır.
Kaynak: AA