PKK'nın Sincar'daki Varlığı Ezidilerin Güvenliğini Tehdit Ediyor

Ezidi milletvekili Şamo: 'PKK'lılar sivillerin arasına girip, kendilerini gizlemeye çalışıyor. Bu durumda çaresiz Ezidilerin de hayatı tehlikeye giriyor. Kamplarını da sivil yerleşim alanlarına yakın bölgelerde kurdular' Irak meclisindeki Ezidi milletvekili Dahil: 'PKK her ne şekilde olursa olsun, Ezidilere zarar veriyor ve neden buraya geldikleri bellidir' Ezidi vatandaş Murad: 'PKK, Şengal halkının baş belası haline geldi. Onların daha önce de bize zarar ve ziyan dışında başka bir şey getirmeyeceğinin farkındaydık. Halk, onların korkusundan evlerine geri dönemiyor çünkü haraç alıp, çocuklarını kaçırıp, Kandil'e götürüyorlar'

Ezidi yöneticiler, Sincar Dağı ve çevresinden çekilmesi yönünde terör örgütü PKK'ya yaptıkları çağrının dikkate alınmadığını belirterek, örgütün Ezidilerin güvenliği için tehdit unsuru olduğunu ifade ediyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) meclisindeki Ezidi milletvekili Şeyh Şamo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sincar'ın yeniden bir savaş alanına dönmemesi için PKK'ya bölgeden çekilmesi yönünde defalarca çağrıda bulunduklarını belirtti.

Terör örgütü PKK'nın söz konusu çağrıyı dikkate almadığını vurgulayan Şamo, örgütün ayrıca sivillerin arasına sızarak onların da hayatını tehlikeye attığına dikkati çekti.

Milletvekili Şamo, şunları söyledi:

'PKK'lılar sivillerin arasına girip, kendilerini gizlemeye çalışıyor. Bu durumda çaresiz Ezidilerin de hayatı tehlikeye giriyor. Kamplarını da sivil yerleşim alanlarına yakın bölgelerde kurdular.'

Şamo, Sincar halkının yaşanan son gelişmelerden dolayı çok tedirgin olduğunu dile getirerek, Ezidilere zarar verilmeden PKK'nın çekilmesi gerektiğini söyledi.

Irak meclisindeki Ezidi milletvekili Viyan Dahil ise TSK'nın Sincar'daki PKK hedeflerine düzenlediği hava saldırısına ilişkin Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) internet sitesine açıklamalarda bulundu.

'Sincar halkının geleceklerini düşünüp, PKK'nın bölgede kalmasının kendilerine daha çok zarar vereceğini iyi bilmeleri gerekiyor' diyen Dahil, 'Şengal Dağı'nda meydana gelen son gelişme (TSK'nın hedefleri vurması), PKK'nın gerçek yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı. PKK her ne şekilde olursa olsun, Ezidilere zarar veriyor ve neden buraya geldikleri bellidir.' ifadelerini kullandı.

- 'PKK, Ezidilerin çağrılarına kulak asmıyor'

KDP'nin internet sitesine konuşan Sincar Kaymakamı Mehma Halil ise TSK, PKK hedeflerini vurmadan önce hükümetin ve Ezidilerin önde gelen isimlerinin örgüte bölgeden çekilmesi için çağrı yaptığını hatırlattı.

Halil, 'Şengal'de yaşanan gelişmeler, Irak merkezi hükümeti, uluslararası koalisyon güçleri ve ABD'nin ihmalkar davranmasından kaynaklanıyor. Söz konusu taraflardan PKK'nın Şengal'den çıkarılması için baskı uygulamalarını istemiştik.' diye konuştu.

PKK'nın ilçeden çıkarılması için Irak merkezi hükümeti ve uluslararası koalisyon güçleriyle ciddi görüşmeler gerçekleştireceklerini aktaran Halil, örgütün ilçede kalması halinde Türkiye'nin hava saldırılarının yoğunlaşabileceğini kaydetti.

- 'PKK, Şengal halkının baş belası haline geldi'

Sincar Dağı'ndaki Ezidi vatandaş Kasım Murad da PKK'nın kendilerine sürekli zarar verdiğini belirterek, 'PKK, Şengal halkının baş belası haline geldi. Onların daha önce de bize zarar ve ziyan dışında başka bir şey getirmeyeceğinin farkındaydık. Halk, onların korkusundan evlerine geri dönemiyor çünkü haraç alıp, çocuklarını kaçırıp, Kandil'e götürüyorlar.'

Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava harekatında, Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok'ta 30 civarında bölücü terör örgütü mensubu teröristin etkisiz hale getirildiği bildirilmişti.
Kaynak: AA