4. İstanbul Uluslararası Su Forumu

Forum, Orman ve Su İşleri Bakanlığının himayesinde Türkiye Su Enstitüsü ve DSİ Genel Müdürlüğü iş birliğinde 'Su ve Barış' temasıyla 1011 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Forum'da elde edilecek neticeler ile 2018'de Brezilya'da düzenlenecek 8. Dünya Su Forumu'na katkı sağlamayı hedefliyoruz'

4. İstanbul Uluslararası Su Forumu (İUSF), Orman ve Su İşleri Bakanlığının himayesinde Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün iş birliğinde 10-11 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 5. Dünya Su Forumu'na hazırlık amacıyla 2009'da birincisi düzenlenen İstanbul Uluslararası Su Forumu'nun 4'üncüsü, siyasetçiler, uygulayıcı kurum ve kuruluşların temsilcileri, su uzmanları ve akademisyenlerin katılımıyla 10-11 Mayıs'ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek.

Forum'dan elde edilecek sonuçlar ile 2018'de Brezilya'da düzenlenecek olan 8. Dünya Su Forumu'na katkı sağlanması hedefleniyor.

- Forum 'Su ve Barış' ana temasıyla toplanacak

4. İstanbul Uluslararası Su Forumu, Türkiye'nin bugün en fazla sayıda mülteciyi barındıran ülke konumunda olması dolayısıyla 'Su ve Barış' ana teması altında toplanacak.

Mülteciler konusuna odaklanılacak forumda, mültecilerin yerinden edilmesi sonucunda yaşanan demografik değişim bağlamında ortaya çıkan su ile alakalı sorunlar insani, kavramsal, finansal ve hukuki yönleriyle ele alınacak.

Forum kapsamında 4 temada gerçekleştirilecek panelde, suyun bir barış aracı olarak sağlayacağı iş birliği imkanları, su ile alakalı sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanması ve takip edilmesi konusunda karşılaşılan engeller, su alanındaki yardım faaliyetleri, küresel mülteci krizi neticesinde ortaya çıkan demografik baskı ile değişen ihtiyaçlar karşısında gerçekleştirilen kentsel su yönetimi uygulamaları tartışılacak.

Düzenlenecek özel oturumda, Türkiye'de geçici koruma konumunda bulunan Suriyelilere sağlanan su ve hıfzıssıhha hizmetleri ele alınacak.

Ayrıca Türkiye'de Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 6 sınır ilinde ve geçici barınma merkezlerinde su alanında hizmet veren kurumlarla mevcut durumun tespiti için yürütülen ön çalışmadan elde edilen neticelerin de paylaşılacağı özel oturum ile sahada karşılaşılması muhtemel zorluklar ve alınabilecek tedbirlerin Türkiye örneği üzerinden tartışılması hedefleniyor.

Forum kapsamında gerçekleştirilecek tematik oturumlar 105 dakikalık paneller halinde düzenlenecek. Oturum sonlarındaki soru-cevap bölümlerinde dinleyiciler de tartışmaya katılma imkanına sahip olacak. Forumda ayrıca çeşitli önemli ulusal ve uluslararası kuruluşlarca ana tema çerçevesinde yan etkinlikler düzenlenecek.

İki gün boyunca sürecek tematik oturum ve yan etkinliklerde mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler, uluslararası kurumlar, yerel idareler ve sivil toplum kuruluşları mültecilere su ve hıfzıssıhha hizmetleri temin etme ve yardım ulaştırma konusunda tecrübelerini ve başarı hikayelerini paylaşacak.

- 'Yeni bir foruma ev sahipliği yapmak için hazırlıklarımızı tamamladık'

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin çok sayıda uluslararası etkinliğe gayet başarılı bir şekilde ev sahipliği yaptığını aktardı. Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

'Bakanlık olarak su, orman ve çölleşme konularında pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptık. 5. Dünya Su Forumu ile BM Ormancılık Forumu 10. Oturumu'nu İstanbul'da, BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı'nı da Ankara'da gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Şimdi de yeni bir foruma ev sahipliği yapmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Gerçekleştireceğimiz bu forumla ülkemizde, bölgemizde ve dünyada bu sahada çalışan farklı pek çok kurumu ve kişiyi bir araya getirerek tecrübe aktarımının sürdürüleceği uluslararası bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca 4. İUSF'de elde edilecek neticeler ile 2018'de Brezilya'da düzenlenecek 8. Dünya Su Forumu'na katkı sağlamayı hedefliyoruz.'
Kaynak: AA