Turna Yemişi, Ağız İçindeki Bakteriyi Engelliyor

Halk arasında turna yemişi olarak bilinen meyve üzerine yapılan araştırmada bakteri tutunmasını engelleyici işlevi sayesinde, aynı idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlıklarında olduğu gibi ağız içinde de bakteri oluşumunu engelleyebildiği bildirildi.

Turna Yemişi, Ağız İçindeki Bakteriyi Engelliyor


Aynı familyaya ait olduğu bilinen yaban mersini meyvesi ile sıklıkla birbirine karıştırılan yemiş cranberry (turna yemişi), yüksek antioksidan içeriği ve çeşitli kullanım alanları sayesinde oldukça popüler bir hale gelmeye başladı.

Ana yemeklerden soslara, tatlılardan salatalara pek çok farklı alanda yer bulan sağlık deposu turna yemişi meyve suyu olarak tüketimi de en çok tercih edilen yöntemlerden biri. Araştırmaya göre; geçtiğimiz on yıl içerisinde, turna yemişi ve onların moleküler bileşenleri insan sağlığı üzerindeki etkileri açısından bilim insanları tarafından gittikçe daha fazla ilgi gördüğü belirtilirken, özellikle bioaktif bileşenler, proantisiyanidinler, turna yemişinin koruyucu etkileri açısından oldukça önemli olduğu çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonuna karşı faydaları ile tanınan meyvenin içerdiği bu proantisiyanidinler sayesinde bakteri tutunmasını engelleyebildiği bildirildi.



Diş sağlığında zırh görevi görebiliyor

Tel Aviv Üniversitesinden bir araştırma ekibinin yapmış olduğu çalışmalara göre turna yemişi tüketimi, bakteri tutunmasını engelleyici işlevi sayesinde, aynı idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlıklarında olduğu gibi ağız içinde de bakteri oluşumunu engelleyebildiği açıklandı.

Rochester Medical Center Üniversitesinde, Oral Biyolojist Hyun (Michel) Koo tarafından yönetilen bir grup araştırmacı, gerçekleştirdikleri çalışmalara göre de turna yemişinin meyve suyu olarak tüketildiğinde çürüğe neden olan bakterilerin diş yüzeyine yapışmasını zorlaştırdığını ve dişler için zırh görevi görerek dişleri çürük oluşumuna karşı koruyabildiğini kaydetti.

Koo; konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bilim insanlarına göre cranberrylerin (turna yemişi) idrar yolu enfeksiyonuna karşı en önemli özelliklerinden biri patojenlerin mesane yüzeyine tutunmasını engelleyebilmeleridir. Muhtemelen aynı şey, bakterilerin dişlere tutunmak için yapışkan moleküller kullandıkları ağız sağlığı için de geçerli olabilir".
Kaynak: İHA