Mağdurlar 'Adli Görüşme Odaları'ndan Memnun

Suç mağduru çocuk ve kadınlar için 3 Nisan'da faaliyete geçirilen adli görüşme odalarında bugüne kadar 25 mağdurun beyanı alındı Sanıkla yüz yüze gelmek istemeyen çocuklar da bu odalarda ifade verdi.

KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanlığınca suç mağduru çocuk ve kadınlar için 3 Nisan'da hizmete açılan adli görüşme odalarında bugüne kadar 25 mağdur ifadesi alındı.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın çocuklar ile cinsel istismar, şiddet mağduru kadınların ifadelerinin alınması için özel odalar oluşturulması için verdiği talimatın ardından, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca 23 ildeki 26 adliyede 32 adli görüşme odası kuruldu.

Görüşme, gözlem ve bekleme odası olmak üzere 3 bölümden oluşan, çocuklar için kitap ve oyuncakların bulunduğu adli görüşme odaları 3 Nisan'da kullanıma açıldı.

Bugüne kadar 25 çocuk ve kadın mağdurun beyanları oluşturulan adli görüşme odalarında alındı. Bu görüşmelerde, hakim ve savcılar ifadenin alındığı odada yer almayarak gözlem odasında süreci kameradan izledi.

Hakim ve savcılar mağdurlara sorularını uzmanlar aracılığıyla iletti. Uzmanlar, hakim ve savcıların sorularını mağdurların psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktardı.

- Mağdurlar uygulamadan memnun

Sanıkla yüz yüze gelmek istemeyen mağdur çocukların da ifadeleri, adli görüşme odalarında alındı.

Samsun'da cinsel tacize maruz kalan bir kız çocuğu sanıkla yüz yüze gelmek istemediğini belirterek, mahkemeye gitmek istemedi. Bunun üzerine Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri aileye adli görüşme odaları hakkında bilgi verdi.

Mağdurun kabul etmesi üzerine ifadesi, oluşturulan özel odada sanıkla aynı duruşma salonunda bulunmadan alındı.

Sakarya'da sanıkla karşı karşıya gelmekten korktuğunu ifade eden bir başka mağdur da ifadesini, oluşturulan adli görüşme odasında verdi.

Eskişehir'de adli görüşme odasında ifadesi alınan kız çocuğunun odadaki oyuncaklardan almak istediğini beyan etmesi üzerine oyuncaklar kendisine verildi.

Adalet Bakanlığınca mağdurlar ile hakim ve savcılardan adli görüşme odalarına ilişkin görüşleri de alındı. Bakanlığa iletilen beyanlarda, mağdurlar ile aileler sanıklarla aynı ortamda bulunmadan, uzmanlar eşliğinde ifade vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak: AA