Erkeklerde Meme Büyüklüğü Sorunu

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, bazı erkeklerde görülen meme büyüklüğünün ciddi psikolojik sorunlar oluşturabildiğini, jinekomasti operasyonu ile bu sorunun ortadan kaldırılabildiğini söyledi.

Erkeklerde Meme Büyüklüğü Sorunu
Jinekomastinin riski düşük memnuniyet oranı yüksek bir operasyon olduğunu belirten FBM Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, kısa bir operasyonla tedavi edilebilir bir durum olduğunu vurguladı. Plastik cerrahların en fazla yaptığı operasyonlardan biri jinekomasti olduğunu ifade eden Akbaş, "Jinekomasti operasyonuyla sadece kişinin göğsünü değil aynı zamanda psikolojisini de düzeltiyoruz" dedi.



"Jinekomasti erkeklik algısını bozan bir durumdur"

Jinekomasti hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hayati Akbaş, "Erkeklerde jinekomasti dediğimiz göğüslerin memelerin büyük olması ciddi bir rahatsızlık kaynağıdır. Normalde erkek çocuklarında göğüs büyük değildir. Göğüs kafesi bir bütünlük içerisindedir. Meme belirgin oranı ön plana geçmez. Kadınlarda ise meme en önemli kadın simgesidir. Kadınlarda memenin büyük olması, istenilen boyutta olması istenen bir şeydir. Ama erkeklerde bu kabul edilemez bir durumdur. Normalden bir miktar büyük olması bile birçok erkeği rahatsız eder ve psikolojilerini de etkiler. Bu nedenle erkeklerde jinekomasti mutlaka tedavi edilmesi gereken, kozmetik kusur olarak akla gelmelidir. Jinekomastilerin yüzde 98’inde jinekomastinin dışında altta yatan başka bir hastalık yoktur. Meme büyüklüğü şikayeti varsa, rahatsız ediyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Meme büyüklüğü olan erkekler psikolojik olarak bundan çok rahatsızlık duyarlar. Kadınsı bir organın kendi bedenlerinde olması onların cinsel obje algısı üzerinde çok önemli menfi tesir yapar. Kadında olması gereken bir organın kendilerinde olması psikolojilerini derinden etkiler. Bu sorunu yaşayan bazı erkekler meme büyüklüğünü gizlemek için korse takar. Yazın sıcağında kapalı kıyafetlerle gezerler. Havuza ve denize gitmek istemezler. Sportif faaliyetlere katılmak istemezler. Arkadaşlarının bunu görmesini istemezler. Sürekli bunun tedirginliğini yaşarlar. Jinekomastinin kolay tedavi edilebilir bir durum olduğu mutlaka bilinmelidir. Uygun bir merkezde plastik cerrahlar tarafından yapıldığı takdirde tedavide yüz güldürme oranı yüzde 99’dur. Yüzde 99’a varan bir memnuniyet oranı vardır. Jinekomasti, riski çok düşük memnuniyet oranı çok yüksek bir operasyondur. Bazı jinokomastiler hafif, bazıları orta bazılarıysa yüksek şiddette olabilir. Kadın memesinden büyük erkek memesi olabilir. Bu durum ise erkek psikolojisini ters düz eder. Evlenmek istemeyen, sürekli kapalı kıyafetler giyen, belini kamburlaştırıp gizlemeye çalışan erkeklerin hayat kalitelerinde düşmeler olur. 14-15-16 yaşlarında bunların tedavi edilmesi gerekir. Özellikle ergenlik dönemlerinde normalden büyük bir meme psikolojiyi etkiler. İleri yaşlarda da kilo almaya bağlı meme büyüklüğü olabilir. Nedenler çok muhteliftir. Her halükarda jinekomasti erkeklik algısını bozan bir durumdur. Bunun mutlaka ortadan kaldırılması gerekir. Biz plastik cerrahların en fazla yaptığı operasyonlardan biri jinekomasti operasyonudur. Biz jinekomasti operasyonuyla sadece kişinin göğsünü değil aynı zamanda psikolojisini de düzeltiyoruz. Tedavisi kolaydır. Bazen yarım saatlik bir operasyonla tedavi edilir. Kişi ertesi gün günlük hayatına dönebilir" dedi.

Kaynak: İHA