Kırgızistan'da Ana Muhalefet Lideri Hakkında İddianame Tamamlandı

Kırgızistan'da 'yolsuzluk' ve 'dolandırıcılık' suçlamasıyla gözaltında bulunan ana muhalefetteki Sosyalist Ata Meken Partisi lideri Ömürbek Tekebayev hakkında iddianame hazırlandı.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GKNB) Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 27 Mart'tan bu yana cezaevinde tutulan milletvekili Ömürbek Tekebayev ve eski Büyükelçi Düyşön Çotonov hakkındaki soruşturmanın tamamlandığı belirtildi.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede şüpheli olarak yer alan Tekebayev ile Çotonov'a yönetilen suçlamaların delillendirildiği ifade edildi.

İddianamenin kabul edilmesi halinde zanlıların ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Milletvekilinin suçlu bulması durumunda, 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ve mal varlığına el konulması söz konusu olacak.

Tekebayev, 2010'da geçici hükümette başbakan yardımcılığı yaptığı dönemde Rus iş adamı Leonid Mayevskiy'i dolandırmakla suçlanıyor.

Mayevskiy, 7 yıl aradan sonra Kırgızistan'ın telekomünikasyon pazarına girebilmek için bir milyon dolar verdiği Tekebayev'in vaadini yerine getirmediği ve parasını geri vermediğini iddia ederek, GKNB Yolsuzluk Bölümüne suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine önce Tekebayev ve daha sonra Çotonov gözaltına alınmıştı.

Tekebayev'in, bu yıl ülkede yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine partisi tarafından aday gösterileceği açıklanmıştı.

Ülkenin etkili politikacılardan olan Tekebayev'in taraftarları, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde parti lideri hakkında açılan davanın 'siyasi' olduğunu savunuyor.

Tekebayev taraftarlarının yanı sıra parti milletvekilleri, liderlerinin gözaltına alınmasının ardından memleketi Celalabad'da aralıksız ve başkent Bişkek'te zaman zaman gösteriler düzenliyor.

Kaynak: AA