Cami Avlusunda 'Haremeyn' Sergisi

Kutlu Doğum Haftası kapsamında iki imamın girişimiyle IRCICA arşivindeki Osmanlı dönemi Mekke ve Medine fotoğraflarından oluşan 'Haremeyn' sergisi, Çağlayan'daki Yeni Camisi avlusunda açıldı Kabe, Ravzai Mutahhara ve Kabe'nin revaklarının maketlerinin de yer aldığı sergide, cam bir sanduka içindeki Sakalı Şerif'i ziyaret etmek de mümkün.

İBRAHİM HALİL ÇEKİCİ - MUTLU BOZDAĞ - Kutlu Doğum Haftası kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) alt kuruluşu İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) arşivindeki Osmanlı dönemi Mekke ve Medine fotoğraflarından oluşan 'Haremeyn' sergisi, Çağlayan'daki Yeni Camisi avlusunda açıldı.

Çağlayan Yeni Camisi İmam Hatibi Salih İbiloğlu ve Bedir Camisi İmam Hatibi Murat Elmacı tarafından organize edilen sergide, IRCICA arşivinden ilk defa gün yüzüne çıkan 36 fotoğraf ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Sergide, cam bir sanduka içinde Sakal-ı Şerif de ziyarete açılırken, Kabe'nin etrafına Osmanlı döneminde yapılan revaklar ile Kabe maketi ve Medine'deki Mescid-i Nebevi'nin içinde Hazreti Muhammed ve halifelerinden Hazreti Ebubekir ile Hazreti Ömer'in de kabri saadetlerinin bulunduğu özel yer olan Ravza-i Mutahhara maketi yer alıyor.

İmam İbiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kutlu Doğum Haftası'nı farklı kılmak için IRCICA'nın arşivlerindeki Mekke ve Medine fotoğraflarından ve kutsal mekanları hatırlatan maketlerden oluşan bir sergi açtıklarını belirtti.

- 'Peygambere olan sevginin artmasını arzu ediyoruz'

Cami avlusunun sergiye müsait olduğunu ifade eden İbiloğlu, sergide yer alan ecdadın hizmetlerini hatırlatan, Osmanlı döneminde Mimar Sinan tarafından yapılmış Kabe'nin etrafındaki revakların maketinin de ilgi gördüğünü söyledi.

İmam İbiloğlu, şunları anlattı:

'Kutsal beldelere gidemeyen, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan ziyaretçiler sergiyi sanki aslıymış gibi sevinç içerisinde ziyaret edip, fotoğraf çektiriyor. Vatandaşlar, huzurlu bir şekilde gönül rahatlığıyla buradan ayrıldıklarını ifade ediyor. Peygamber ve kutsal mekanlara sevginin artmasını arzu ediyoruz. Kutsal mekanları insanlara daha iyi yansıtmak için hazırladığımız çalışmada kullandığımız maketlerin birer sembol olduğunu sadece yanında fotoğraf çektirilebileceğini, burada ibadet edilemeyeceğini ziyaretçilere hatırlatıyoruz.'

Çağlayan Bedir Camisi İmamı Murat Elmacı ise serginin iki haftalık bir çalışma sonucunda hazırlandığını belirterek, 'Elimizden ne geliyorsa gayret gösterdik ve kolay bir sergi olmadı, buraya bir emek harcadık. Halkımıza en güzelini göstermeyi amaçladık.' diye konuştu.

Elmacı, cami cemaatinin, mahalle sakinlerinin ve ilçe dışından gelen misafirlerin, sergiyi ziyaret ettikten sonra sevinçle ayrılmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Sergiyi gezen Salim Halaç, sergiyi çok beğendiğini belirterek, duygularını şöyle aktardı:

'Daha önce kutsal toprakları ziyaret ettim. Sergiyi hazırlayanlardan Allah razı olsun, geldim gördüm. Her ne kadar gerçeği gibi olmasa da insana oraları hatırlatıyor. Gençler gelsin, görsünler, baksınlar, bir şeyler öğrensinler. Gençlerin sarılacağı İslam, başka bir şey yok.' dedi.

Sergi, 22 Nisan gecesine kadar açık kalacak.

Kaynak: AA