Sanatçı Anadol'un 'Arşiv Rüyası' Açıldı

Sanatçı Refik Anadol'un, SALT Araştırma arşiv koleksiyonları arasındaki ilişkileri yapay zeka araçlarıyla değerlendirdiği medya enstalasyonu 'Arşiv Rüyası' açıldı.

SALT Galata’da sanatseverlerin izlenimine sunulan 'Arşiv Rüyası'nda sanatçı Anadol, SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarındaki bir milyon 700 bini aşkın belgenin her birini, özelliklerine göre makine zekasıyla sınıflayan algoritmalarla bir medya enstalasyonunda görselleştirdi.

Anadol, açılışta yaptığı konuşmada, SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarını, yüksek işlemci gücüne sahip yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarıyla görsel bir okumaya tabi tuttuğunu ifade etti.

Anadol, 'Bu zor bir projeydi. Bu projenin gelecekten günümüze ulaşan bir önerme olarak okunmasını istiyorum. Burada bütün arşiv, renklerine ve benzerliklerine göre ayrılıyor. Bu projenin basit bir şekilde anlatılması pek mümkün değil. Bizim yüz kişiyle üç yıl boyunca uyumadan yemek yemeden belki yapabileceğimiz bir mekanı yapay zeka 3 haftada tasarladı.' dedi.

Bu yöntemle çok boyutlu verileri farklı bir yöntemle birbiriyle etkileşime açmayı başardığını belirten Anadol, Arşiv Rüyası ile bu zengin belge birikimini, izleyicinin tümüyle çevrelendiği 5 metrekarelik bir mekanda çeşitli açılardan inceleme, değerlendirme ve yorumlama imkanı sunduklarını aktardı.

'Arşiv Rüyası' medya enstalasyonu, 11 Haziran'a kadar SALT Galata'daki sergi mekanında görülebilecek.

Kaynak: AA