Parmaklarınızda Uyuşma Varsa Bu Hastalığa Sahip Olabilirsiniz!

Özel Ümit Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Hasan Akdemir, el bileğinde sinir sıkışması olan Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgi verdi.

Parmaklarınızda Uyuşma Varsa Bu Hastalığa Sahip Olabilirsiniz!
Karpal Tünel Sendromunun ne olduğunu açıklayan Akdemir, “Karpal Tünel Sendromu çoğu hastanın farkında olmadan yıllarını eziyetleriyle birlikte geçirdiği bir rahatsızlıktır. El bileğinin iç kesiminden geçen median sinir dediğimiz sinirin o bölgede muhtelif nedenlerle basıya uğraması veya tekrarlayan travmalara maruz kalması sonrası gelişir. En yaygın KTS sebepleri arasında; daktilo-klavye kullanmak, hamur yoğurmak, elişi yapmak, inek sağmak velhasıl el parmaklarının aşırı derecede hareketliliğine neden olan durumlar gelmektedir. Bazı rahatsızlıklar KTS gelişimini kolaylaştırabilir ki bunlar arasında en bilinenleri şeker hastalığı, tiroid bezi bozuklukları, el bileğindeki kırıklar-kitleler, gut, üremi gibi yer almaktadır” diye konuştu.

İlerleme gösterebilir

Hastaların önce el parmaklarında uyuşma, karıncalanma hissi sonrasında ise bilekten başlayan ve ilk üç parmağa yayılan ağrı hissettiklerini söyleyen Akdemir, “El bileği iç kısmına vurulduğunda sanki parmaklarına elektrik akımı gidermiş gibi bir his duymaları ya da aşırı ağrı hissetmeleri bu rahatsızlığın ilk muayene belirtileri arasında yer alır. Daha sonraları sinir telinin duyusal kısmının etkilenmesinin artık motor kısmına da ulaştığı ve hastalığın ilerlediğini gösterir. Eğer hasta bu rahatsızlığını önemsemez ve aynı şekilde yaşamını devam ettirirse başparmağın kök kısmında olan kası erimeye başlayarak o kesimde düzleşme hatta oyulma meydana gelebilir. Bu duruma gelen hastalarda sinir zedelenmesine bağlı sinir teli kaybı ve kas erimesi fazla olduğundan ameliyat edilse bile genelde görünüm ve şikayetler kalıcı olur” dedi.

KTS rahatsızlığını kişilerin nasıl anlayacağı hakkında bilgi veren Akdemir, “Eğer elinizin ilk üç parmağında, bir uyuşma-karıncalanma veya ağrı varsa bu ilk şüpheyi uyandırmalı. Bileğinizin iç kesiminde tam orta hatta 2-3 noktaya parmağınızla vurduğunuzda tariflenen ilk üç parmağa yayılan bir elektriklenme ve karıncalanma hissi oluyorsa büyük bir ihtimalle karpal tünel sendromunuz vardır” diye konuştu.

KTS’ye neden olan hareketlerden uzak durun

Akdemir, KTS’ye neden olan hareketlerden, alışkanlıklardan mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, “Uzun sürekli klavyede yazı yazmak zorunda kalıyorsanız natural ergonomik klavye ve bileklik destekli fare altlıkları faydalı olabilir. Elleriyle inek sağmak zorunda kalan hastalarımızın sağma makinesi alması, el işi fazla yapanların bundan vazgeçmesi, elinin üzerine yatmamak, hamur ve köfte yoğurma gibi işleri azaltmak, pense, kelpeten, çapa gibi avuca oturup iyice sıktırmayı gereken aletlerle iş yaparken iş eldivenleri kullanımı gibi şeyler sayılabilir” dedi.

KTS rahatsızlığı olan kişilerin sinir testi yapılması gerektiğini söyleyen Akdemir, bunun için EMG yapılabilen bir merkezde nöroloji, fizik tedavi, ortopedi, beyin cerrahisi bölümlerinden birisine muayene olmak gerektiğini belirtti.

Akdemir, bu şikayetlere sahip hastalara sinir testi yapılarak hastalığın seviyesi hakkında bir kanıya varıldığını sözlerine ekledi.

KTS hastaları için tedavi yöntemlerinden de söz eden Akdemir, “Yaygın görüş EMG’de orta veya ileri düzeyde sinir harabiyeti olan hastaların ameliyata gönderilmesi, hafif düzeyde olanların ilaç, koruma tedbirleri ve egzersizlerle takibidir. KTS için bileklik, bileğe steroidli iğne yapılması, muhtelif ilaç tedavileri, fizik tedavi egzersizleri yapılmakta, bunların hangisinin size uygun olduğuna yine sizinle birlikte doktorunuz karar verecektir. En önemli konu KTS den korunma ve ilerlemesine engel olmaktır” dedi.

Kaynak: İHA