İstanbul Boğazı'ndaki Yapıların Değeri 610 Milyar Lira

Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVİMER) araştırmasına göre, ortalama metrekare fiyatlarının 9 bin 500 lira olduğu Boğaz'da 53 milyon 255 bin metrekarelik yapı stokunun toplam değeri 550 milyar lira olarak belirlendi Söz konusu rakama Boğaz'da tespit edilen 660 yalının 17 milyar dolarlık değeri de eklendiğinde Boğaziçi'ndeki yapıların toplam değeri 610 milyar liraya ulaşıyor Boğaziçi'ndeki konutlarda ortalama metrekare fiyatı en yüksek olan ilçe16 bin 500 lira ile Beşiktaş olurken, Beşiktaş'ı 13 bin 500 lira ile Sarıyer, 9 bin lira ile Beykoz ve 8 bin 500 lira ile Üsküdar izliyor Boğaz'ın en değerli mahalleleri Vaniköy, Bebek, Beylerbeyi, Rumelihisarı, Yeniköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Ortaköy, Pınar, Mirgün ve İstinye olarak belirlendi TUVİMER Genel Müdür Altun: 'Anadolu Yakası'nda bulunan toplam iş yerlerinin değeri 11 milyar 873 milyon lira iken, Avrupa Yakası'nın toplam iş yeri değeri 36 milyar 383 milyon lirayı buluyor'.

UĞUR ASLANHAN - Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta faaliyet gösteren Türkiye Veri İşleme Merkezi'nin (TUVİMER) araştırmasına göre, İstanbul Boğazı'ndaki 53 milyon 255 bin metrekarelik yapı stokunun toplam değeri 550 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

Söz konusu rakama Boğaz'da tespit edilen 660 yalının 17 milyar dolarlık değeri de dahil edildiğinde Boğaziçi'ndeki yapıların toplam değeri 610 milyar liraya ulaşıyor.

TUVİMER Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, İstanbul Boğazı'nda tapulandırılabilir ve işlevlendirilerek piyasa arzına açılabilir gayrimenkullere ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını AA muhabiri ile paylaştı.

Altun, 'TUVİMER İstanbul Değer Haritası' çalışmasının 4'üncü raporunda çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini belirterek, ilk kez 1983 Boğaz Yasası'yla sınırları çizilen Boğaziçi'nde 114 milyon 453 bin metrekare arazi bulunduğunu, söz konusu arazinin yüzde 6'sının şehir merkezinde, yüzde 41'inin ön görünümde, yüzde 12'sinin geri görünümde, yüzde 41'inin de kırsal kesimde kaldığını bildirdi.

'Boğaziçi' diye bilinen İstanbul'un boğaz bölgesinde ön ve arka görünümde bulunan toplam yapı alanının 53 milyon 255 bin metrekare olduğunu kaydeden Altun, iş yeri ve konutları içeren bu yapıların ortalama metrekare fiyatının 9 bin 500 lira olduğunu söyledi.

Altun, yapı stoku açısından Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası arasında 7 milyon metrekarelik bir fark bulunduğunu, toplam yapı alanının Anadolu Yakası'nda yaklaşık 23 milyon 33 bin metrekare, Avrupa Yakası'nda ise yaklaşık 30 milyon 222 bin metrekare olduğunu bildirdi.

Altun, Anadolu Yakası'nda ortalama metrekare fiyatlarının 7 bin 500 lira olduğunu, Avrupa Yakası'nda ise bu rakamın 10 bin liranın üzerine çıktığını kaydetti.

- 'İstanbul Boğazı'nda 95 bin bina, 660 yalı var'

İshak Kurtuluş Altun, 95 bin binanın olduğu Boğaziçi'nde yapıların toplam değerinin 550 milyar lira olduğunu, bu rakama anıtların ve paha biçilemez yapıların dahil edilmediğini, Boğaz'da tespit edilen 660 yalının da rakamın içerisinde yer almadığını söyledi.

Boğaz kenarında 366 tanesi birinci, ikinci veya üçüncü derecede tarihi niteliğe sahip olmak üzere toplam 660 yalı bulunduğunu bildiren Altun, 660 yalının toplam değerinin 17 milyar dolar olduğunu, bu rakamın da ortalama 60 milyar liraya tekabül ettiğini bildirdi.

- 'Boğaziçi'nin en değerli ilçesi Beşiktaş'

TUVİMER Genel Müdürü Altun, Boğaziçi'nde konutların ortalama metrekare fiyatının en yüksek olduğu ilçelerin başında 16 bin 500 lira ile Beşiktaş'ın geldiğini belirterek, Beşiktaş'ı 13 bin 500 lira ile Sarıyer, 9 bin lira ile Beykoz ve 8 bin 500 lira ile Üsküdar'ın izlediğini söyledi.

Metrekare fiyatı en yüksek mahallelerin Vaniköy, Bebek, Beylerbeyi, Rumelihisarı, Yeniköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Ortaköy, Pınar, Mirgün ve İstinye, en düşük mahallelerin ise Tokatköy, Ferah, Bahçelievler, Kısıklı, Çamlıbahçe ve Yavuztürk olduğunu belirten Altun, Boğaz'da en değerli mahallelerde metrekare fiyatlarının 100 bin liraya kadar çıkabildiğini anlattı.

Avrupa Yakası'nda yer alan iş yerlerinin ortalama değerinin Anadolu Yakası'na oranla 3 kat fazla olduğuna işaret eden Altun, 'Anadolu Yakası'nda bulunan toplam iş yerlerinin değeri 11 milyar 873 milyon lira iken, Avrupa Yakası'nın toplam iş yeri değeri 36 milyar 383 milyon lirayı buluyor.' dedi.

Kaynak: AA