Evlatlık Edinen Hekime, Yargı Kararıyla Annelik İzni

Adana’da evlatlık edindiği için annelik izni isteyen aile hekimine Halk Sağlığı Müdürlüğünce “aile hekimlerinin izinlerini düzenleyen yönetmelikte böyle bir izin olmadığı” gerekçesiyle reddedildi. İzin verilmemesini yargıya taşıyan aile hekimi, hukuk mücadelesini kazandı.

Evlatlık Edinen Hekime, Yargı Kararıyla Annelik İzni
Adana’da görev yapan Genel Sağlık-İş üyesi aile hekimi, evlat edinmesi nedeniyle talep ettiği annelik izninin Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce “aile hekimlerinin izinlerini düzenleyen yönetmelikte böyle bir izin olmadığı” gerekçesiyle reddedilmesi üzerine konuyu Adana İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

Yargılama sonucunda mahkeme, aile hekimine annelik izni verilmeme işlemini iptal etti. Mahkeme gerekçesinde şu tespitlerde bulundu:

“Kamu görevlisi olan davacının izin hakkına yönetmelik hükümleri ile kısıtlama getirilemeyeceği, davaya konu izin hakkına ilişkin pozitif hukukumuzda kıyası yasaklayan düzenleme bulunmadığı gibi kanun koyucu tarafından bilinçli boşluk da bırakılmadığı anlaşıldığından, 657 sayılı Kanunun genel kanun olması nedeniyle kamu görevlisi olan davacının anılan Kanunda evlat edinen kamu görevlisinin izne ilişkin haklarından kıyas yoluyla faydalandırılması gerektiği sonucuna varılmış olup dava konusu işlemde hukuka, mevzuata ve hakkaniyete uygunluk görülmemiştir.”

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her fırsatta anne ve çocuğa her türlü kolaylığın sağlanacağını iddia edenler, bir bebeğe yuva olan anneye izin vermeyen Adana İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün hukuksuz işlemiyle mahkemenin ders niteliğindeki kararını iyi okumalıdır” dedi.

Kaynak: İHA