Altın Kazandırmaya Devam Ediyor

Yılbaşından bu yana yatırımcılarına kazandırmaya devam eden altının fiyatı, artan jeopolitik risk sonrası yükselişe devam ediyor.

Altın Kazandırmaya Devam Ediyor
Geçtiğimiz yıl yüzde 32 getiri sağlayan gram altın, 2017 yılından bu yana yaklaşık yüzde 16 getiri sağladı. Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Tufan, jeopolitik risk ve Türkiye referandumu sonrası altın fiyatlarına yönelik beklentileri değerlendirdi.

"2017 yılının yatırım aracı gram altın olabilir"

Gram altının yılbaşından bu yana yatırımcılarına kazandırmaya devam ettiğini belirten Öğretim Üyesi Murat Tufan, "Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 32 getiri sağlayan gram altın fiyatları 2017 yılından bu yana yaklaşık yüzde 16 yükselerek yatırımcıların yüzünü güldürdü. Gram altın fiyatlarını incelerken, Ons altın ve Dolar TL fiyatlarını birlikte değerlendirmek faydalı olabilir. Son zamanlarda Ons altın fiyatlarının jeopolitik gelişmelerin etkisi altında kaldığını görüyoruz. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Suriye’ye müdahale etmesi ve Kuzey Kore’yle yaşanan gelişmeler jeopolitik riskin artmasında etkili oldu. ABD’nin Kuzey Kore’yle yaşayabileceği olası bir siyasi gerginlik senaryosu, altın fiyatlarının Ons ve gram bazında yükselmesinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkabilir. Önümüzdeki süreçte jeopolitik risklerin yükselmesi güvenli liman olarak adlandırabileceğimiz Ons ve gram altının ön plana çıkmasında etkili olmayı sürdürebilir" dedi.



"FED’in yavaş faiz artışı altını destekleyebilir"

"Amerika Merkez Bankası’nın (FED) yavaş faiz yükseltme sürecinin de devam edeceği beklentisi sarı metali güçlendirebilir" diyen Tufan şunları kaydetti:

"Bu hikayeyi destekleyen en önemli gelişme ise ABD’den açıklanan veriler olduğunu görüyoruz. Özellikle son ABD verilerinin (Enflasyon, Perakende Satışlar) zayıf olması FED’in daha yavaş faiz yükseltileceği beklentisini oluşturması, altın fiyatlarını olumlu yönde etkileyebilir. Gram altın fiyatlarını yakından ilgilendiren diğer bir etken olan Dolar TL paritesine baktığımızda ise referandum sonrası TL değer kazansa da önemli seviyeler olan 3.55- 3.60 bölgesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Dolar kuru bu seviyelerin üzerinde kalıcılığını koruduğu sürece gram altın fiyatlarını destekleyecek bir etken olarak karşımıza çıkabilir. Geçtiğimiz yıl yüzde 32 değer kazandıran gram altının, bu yıl da benzer bir getiri potansiyeline sahip olmasını bekleyebiliriz. Bu beklentilerle birlikte gram altın fiyatlarının 170 TL seviyelerini test edebilir."
Kaynak: İHA