Yemen'de Sivillerin Hedef Alındığı İddialarının Soruşturulması

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 4 ayrı saldırının 3'ünden sorumlu olmadığı, 1'inde ise kötü hava şartları neticesinde hedefin şaşması sonucu ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, yaptığı soruşturmanın ardından Yemen'de sivillerin hedef alındığı iddia edilen 4 ayrı saldırının 3'ünden sorumlu olmadığını, 1'inde ise kötü hava şartları neticesinde hedefin şaştığını duyurdu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, söz konusu olayların değerlendirilmesi için koalisyon güçleri tarafından oluşturulan soruşturma komitesinin raporunu okuyan Hukuk Müsteşarı Mansur el-Mansur, ilk olarak 21 Ekim 2015'te Sada iline bağlı Sada kentinde düzenlenen hava saldırısının kesin bir şekilde reddedildiğini açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC), 'Sada kentinin hedef alındığı' yönündeki raporunu hatırlatan Mansur, koalisyona bağlı hava kuvvetlerinin, sözü edilen tarihte Sada kenti üzerinde keşif uçuşu yaptığını ve kentin surlarına 100 ile 600 metre uzaklıkta Husi milislere ait iki hedefi tespit ettiğini ancak söz konusu bölgenin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almasından dolayı bu noktaların vurulmasına izin verilmediğini kaydetti.

Mansur, Birleşmiş Milletler'in (BM) oluşturduğu ekip tarafından hazırlanan 'Koalisyon güçlerinin 9 Ekim 2015'te Hudeyde kentindeki Es-Sevra Devlet Hastanesinde sivilleri hedef aldığı' içerikli raporuna ilişkin de 'Bu iddianın aksine kentin doğu kısmında, hastaneye 500 metre mesafede yer alan ve silah deposu olarak kullanılan bir bina hedef alınmıştır.' ifadesini kullandı.

ICRC'nin, 'El-Beyda kentinde bir cezaevinin 11 Ekim 2015'te bombalandığı' iddiasına da yanıt veren Mansur, bahsedilen hedefin cezaevi olarak değil silah deposu olarak kullanıldığına ve Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih güçlerinin burada konuşlandığına dikkati çekti.

Mansur, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Kasım 2015 tarihli 'Hacce vilayetinde Su Dolum Tesisine 30 Ağustos 2015'te hava saldırısı düzenlendiği' raporuna da şu şekilde açıklık getirdi:

'Lazer güdümlü bomba aracılığıyla fabrikaya yakın bir mesafede duran uçaksavarlar hedef alınmak istendi ancak kötü hava şartları sonucu bomba hedefini şaşırdı ve tesisin hangarına düştü. Kasıt olmaksızın gerçekleşen bu olayda ölen ve yaralananlar oldu.'

Mansur'un okuduğu raporda, koalisyon güçlerine 'kasıtsız' gerçekleşen bu hatadan dolayı özür dilemesi ve mağdur kişilere gereken yardımların yapılması çağrısında bulunuldu.
Kaynak: AA