Topal Osman Ağa Resim Canlandırma Sanatıyla Anıldı

Milli mücadele kahramanı ve Atatürk’ün Muhafız Alay Komutanı Milis Yarbay Osman Feridunoğlu (Topal Osman Ağa) ve Giresun Milli Mücadele şehitleri anıldı.

Topal Osman Ağa Resim Canlandırma Sanatıyla Anıldı
Giresun Federasyonu tarafından İstanbul Yenikapı’da düzenlenen Giresun Tanıtım Günleri’nde Topal Osman Ağa, 94’üncü ölüm yıldönümünde resim canlandırma sanatıyla anıldı. Giresun Belediyesinin standında resim canlandırma sanatçıları tarafından canlandırma yapılırken, yakında gösterime girecek olan Osman Ağa belgeselinin tanıtımı da gerçekleştirildi.

Giresun’un işgal edilmediği halde Topal Osman Ağa öncülüğünde iki tane gönüllü alay çıkartarak milli mücadeleye katıldığını belirten Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, “Giresun, Kurtuluş Günü olmayan, kendi ili dışında şehitliği olan tek ildir. Giresun var olma mücadelesine iki gönüllü alay göndermiştir. Sarıkamış’ta, Erzurum’da, Dumlupınar’da, Afyon’da, İzmir’de, Çanakkale’de bizim dedelerimiz vardı. Bu vatan kolay kurtulmadı, bu cumhuriyet kolay kurulmadı. Giresun Belediye Başkanı olarak Topal Osman Ağa’nın koltuğunda oturuyorum. Bu onuru yaşıyorum. Gönüllü alaylarımız 5 bin kişiyle gidip geriye 250 kişiyle dönmüştür. İşte bu kahramanların torunlarıyız. Bu onuru birlikte yaşayıp, yaşatmalıyız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Osman Ağa ve Milli Mücadele şehitlerimizi şükranla anıyorum. Topal Osman Ağa’yı vefatının 94’üncü yıldönümünde önce Giresun Günleri’nde, sonra ise Giresun’da düzenleyeceğimiz törenle anacağız” dedi.

Etkinlikte binlerce Türk bayrağı ve Atatürk resmi dağıtılırken, Topal Osman Ağa ve Giresun uşaklarının resimli canlandırma sanatı ise büyük ilgi gördü. Heykel zannedilerek resim çektirmek isteyenler, Osman Ağa figürlerinin birden hareket etmesiyle şaşkınlık yaşadı.

Topal Osman Ağa kimdir?

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Giresunlulardan oluşan muhafız kıtasının komutanı. Kurtuluş Savaşı’nda yararlıklar göstermiştir. 1923’te Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey suikastı nedeniyle hakkında yakalanma emri çıkınca güvenlik güçleri ile çarpışarak hayatını kaybetmiştir. 1925’te Giresun Kalesi’nin en yüksek noktasına masrafları bizzat Mustafa Kemal Paşa’nın şahsi malvarlığından karşılanan bir anıt mezar yaptırılmış ve naaşı buraya nakledilmiştir.
Kaynak: İHA