Muş Valiliği Açıklaması

'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle HDP'nin 16 Nisan'da Anayasa Değişikliği Halk Oylamasında propaganda amaçlı kullanmış olduğu 'Bejin Na' isimli şarkının ilimiz sınırları içerisinde yayımı valilik makamının 31 Mart 2017 tarihli oluru ile yasaklanmıştır'.

Muş Valiliği, HDP'nin 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması kapsamında propaganda amacıyla kullandığı şarkıyı, Anayasa'nın 3. maddesindeki hükümlere aykırı olduğu ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle il sınırlarında yasakladı.

Valilikten yapılan açıklamada, 21 Mart'ta HDP tarafından kentte düzenlenen nevruz etkinliğinde toplanan gruba karşı ve ayrıca kentte propaganda amacıyla araçlarda çalınan 'Bejin Na' isimli şarkının, birçok sözünün Anayasa'da belirtilen hususlara aykırı olduğu belirtildi.

Şarkının, il sınırlarında tesis olunan huzur ve güven ortamında olumsuzluklara neden olabileceğine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

'16 Nisan'ta yapılacak Anayasa Değişikliği Halk Oylaması sürecinde ve genel kamu güvenliği açısından meydana gelebilecek bir tehlikeyi engellemek amacıyla, 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 11. maddesinin (f) bendinde 'söz, yazı, resim, film, plak, ses ve görüntü bantlarını ile sesle yapılan her türlü yayımı denetlemek, gerektiğinde kayıtlamak veya yasaklamak,' 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 2. maddesi (a) bendinde 'Kanunlara, tüzüklere, yönetmeliklere, hükümet emirlerine ve kamu düzenine uygun olmayan hareketlerin işlenmesinden önce bu kanun hükümleri dairesinde önünü almak' hükümleri ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 3. maddesinde belirtilen 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir, bayrağı, şekli kanunda belirtilen beyaz ay yıldızlı al bayraktır.' hükümlerine aykırı olduğu, Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesinde belirtildiği üzere halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle, söz konusu Halkların Demokratik Partisinin 16 Nisan'da Anayasa Değişikliği Halk Oylamasında propaganda amaçlı kullanmış olduğu 'Bejin Na' isimli şarkının ilimiz sınırları içerisinde yayımı valilik makamı 31 Mart 2017 tarihli oluru ile yasaklanmıştır.'
Kaynak: AA