Mağdur Kadın Ve Çocuklara Özel Oda Uygulaması Başlıyor

Adalet Bakanlığınca, suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri için 23 ildeki adliyelerde oluşturulan 'adli görüşme odaları' yarın hizmete girecek Görüşme odaları, görüşme, gözlem ve bekleme olmak üzere üç bölümden oluşacak.

Adalet Bakanlığınca, suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri amacıyla 23 ildeki 26 adliyede oluşturulan 'adli görüşme odaları' yarından itibaren hizmete girecek.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla hazırlanan Adli Görüşme Odaları Yönetmeliği 24 Şubat'ta yürürlüğe girdi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mağdur Hakları Daire Başkanlığı, adli görüşme odalarının faaliyete geçirilmesiyle ilgili çalışmalarını tamamladı.

2012-2014 yıllarında yürütülen 'Çocuklar İçin Adalet Projesi' kapsamında çocukların uygun koşullarda ifade ve beyanlarının alınması için proje bütçesinden yaklaşık 522 bin avro maliyetle teknik donanımlı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) uyumlu odalar hazırlandı.

Hizmetin aksamaması için odalar, cumhuriyet başsavcılıklarınca gerekli fiziki koşullar sağlanarak kullanıma hazır hale getirildi. Bilgi işlem Daire Başkanlığınca iş akışının sağlanması için Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ekranları oluşturuldu.

- İkincil mağduriyetler önlenecek

Pilot uygulamanın yürütüldüğü İstanbul Çağlayan, İstanbul Bakırköy, İstanbul Anadolu, Ankara adliyelerinde ikişer, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Kayseri, Konya, Manisa, Gaziantep, İçel, Samsun, Aydın, Sakarya, Zonguldak, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Çorum, Şanlıurfa, Eskişehir ve Trabzon adliyelerinde de birer adli görüşme odası hizmete alınacak.

Adli görüşme odalarının, 'çocuğun üstün yararı' ilkesi gözetilmek suretiyle öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar olmak üzere cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağduru kadınlar ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılması amaçlanıyor. Bu sayede mağdurların ifadesinin bir defa alınması ve ikincil mağduriyetinin önlenmesi hedefleniyor.

- Üç ayrı bölümden oluşuyor

Adli görüşme odaları, görüşme yapılacak kişilerin ifade ve beyan öncesinde kendilerine uygun şekilde hazırlanan 'bekleme odası', ifade ve beyanlarının alındığı sırada sadece uzmanın ve görüşülen kişilerin bulunduğu, ifade ve beyanın kamerayla kayıt altına alındığı 'görüşme odası' ve cumhuriyet savcısı, avukat, zabıt katibi gibi ilgililerin adli görüşme odasında yapılan görüşmeyi izledikleri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla adli görüşmeciye sorulmasını istedikleri soruları ilettikleri 'gözlem odası' olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Tüm kırılgan grupları kapsayacak şekilde vaka yönetiminin uygulanması, savcılık aşamasından mahkeme aşaması neticelenene kadar hizmet sunulmasını, bilgilendirme konusunun etkin şekilde yerine getirilmesini öngören onarıcı adalet sisteminin kurumlar arasındaki koordinasyonu da arttırması hedefleniyor.

Adalet Bakanlığı bünyesindeki odalarda hizmet verecek personel, Bakanlık bünyesinde oluşturulan programlarda hizmet içi eğitime tabi tutuluyor. Bu kapsamda adli görüşme odalarından sorumlu başsavcı vekilleri ile adli görüşme odaları koordinatörlerinin eğitimleri tamamlandı.

Adli görüşme odalarında görevlendirilecek psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar için ise Antalya'da düzenlenen hizmet içi eğitim programı 6 Mayıs'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA