Kuzu Açıklaması 'Kılıçdaroğlu'nu Al Mı Basıyor Ne'

AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu sabah, "Yasama organının bütün yetkileri bitiyor" diye açıklamada bulunduğunu belirterek, "Kılıçdaroğlu yatıp kalkıp yalan söylüyor al mı basıyor ne" diye konuştu.

Kuzu Açıklaması 'Kılıçdaroğlu'nu Al Mı Basıyor Ne'
Kuzu, Adana’da Yüreğir Kültür Merkezi’nde "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Hükümet Modeli" konulu konferansta, 16 Nisan’da yapılacak referandumda "evet" çıkması durumunda geçilecek olan yeni sistem hakkında bilgi verdi. Kuzu, gelecek sistemle birlikte önce koalisyon döneminin biteceğini, 1 yılda 3-4 hükümetin kurulduğu dönemlerin bir daha yaşanmayacağını söyledi.



"İki başlılık ortadan kalkacak"

Yeni sistemle birlikte iki başlılığın ortadan kalkacağını vurgulayan Kuzu, şöyle devam etti:

"Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü çok yakın arkadaştı ancak biri cumhurbaşkanı biri de başbakan olunca iki başlılık nedeniyle araları bozuldu. Atatürk, İnönü’ye küs öldü. Turgut Özal cumhurbaşkanı olduğunda, Süleyman Demirel başbakandı. Ben o dönem Özal’ın danışmanıydım çok yakından tanık oldum. Demirel, vali, büyükelçi ve kaymakamların Özal’ı karşılamasını yasaklamıştı. Aynı ekolden gelen ve Bülent Ecevit’in tavsiyesi ile cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer ile Ecevit kavga etti. Sezer’in anayasa kitapçığını Ecevit’e fırlatması Türkiye’nin ekonomisini çökertti."

"Demirel, Çiller’i 5. kattan aşağı atıyordu"

İki başlılığa en uç örneğin ise Tansu Çiller ile Demirel arasında yaşanan kavga olduğunu ifade eden Kuzu, "Özal öldükten sonra Süleyman Demirel cumhurbaşkanı seçildi. Partisini de ’kızım’ dediği Tansu Çiller’e bıraktı. Çiller başbakan oldu, ancak Demirel kızı ile anlaşamadı. Hatta Demirel kızını 5. kattan aşağı atacaktı. Az daha kızsız kalacaktı. İşte yeni sistem ile bu sorunlara yol açan çift başlılık ortadan kalkacak" dedi.



"Hükümet kurma döneminde manipülasyon bitecek"

Hükümet kurma döneminde manipülasyonlar olduğunu söyleyen Kuzu, "Artık kimse otel odalarına çağrılmayacak. Mesut Yılmaz pijama ile karşılanmayacak. Bu sisteme geçildiğinde seçim olduktan sonra hükümet hazır olacak. Bu nedenle hükümet kurulurken kimse manipülasyon yapmayacak. Hükümet kendi işini, yasama kendi işini yapacak" diye konuştu.



"Yatıp kalkıp yalan söylüyor"

Burhan Kuzu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yatıp kalkıp yalan söylediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bu sabah Kemal Bey yine bir şey söyledi.

’Yasama organının bütün yetkileri bitiyor’ dedi.

Ya yalan. Kemal Bey sürekli yalan söylüyor. Yatıyor kalkıyor yalan söylüyor. Uyuyunca Kemal Bey’i al mı basıyor ne? Bu sistemde yasama daha da güçleniyor. Yasayı meclis, yani milletvekili arkadaşlar yapacak, biz yapacağız."

Yeni sistemde cumhurbaşkanı, bakan ve cumhurbaşkanı yardımcılarının da her türlü suçtan meclisin onayı ile yargılanabileceğini vurgulayan Kuzu, bakanların da milletvekili dışından kişilerin olacağını belirterek, "Vekilden bakan olma işi bitti. Vekilden bakan olsa bile vekil istifa edecek. Ben Tayyip Bey’i tanırım. Gece ikide telefonunuz açık olsun, şansınız bol olsun. Sizin şansınız bizden yüksek" dedi.

Kuzu, Türkiye’nin çok stratejik bir yerde bulunduğunu, bu nedenle çok çabuk karar vermesi, alınacak tedbirleri çok hızlı bir şekilde alması gerektiğini, Türkiye’nin küçük bir Avrupa ülkesi olmadığını, kıyametin de bu coğrafyada kopacağını, bu nedenle yeni sistemin çok önemli olduğunu vurguladı.

Konferansa, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Adana milletvekilleri Fatma Gül Demet Sarı ve Necdet Ünüvar ile Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da katıldı.

Kaynak: İHA