Kırk Açıklaması 'Sağlık Turizminde Dünyada Birinci Sıradayız'

Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acenteleri Derneği (OTSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kırk, Karadeniz’in Arap turistlerin son yıllarda gözde destinasyonları arasında birinci sırada yer aldığını belirterek dünyada da Arap turistlerin ziyaret ettiği birinci sıradaki ülkenin Türkiye, ikincisi sırada ise Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğunu söyledi.

Kırk Açıklaması 'Sağlık Turizminde Dünyada Birinci Sıradayız'


“Fuarlara en fazla Trabzon katılıyor”

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) tarafından düzenlenen toplantıya katılan Kırk, geçen yıl Doğu Karadeniz bölgesinde 410 bin gibi rekor seviyede Arap turist geldiğini belirtti.

Kırk, “Ortadoğu turizmi deyince Karadeniz ciddi anlamda yol aldı. Yol almasının nedenlerinden bir tanesi de Trabzon‘a ve özellikle Uzungöl’e fırsat verildi.

Bunu çok iyi değerlendirdiler. Ortadoğu’da yapılan fuarlara Karadeniz’den en çok gelen şehir Trabzon oldu. Samsun’da artık buna dahil oldu ama bunu artık Ordu ve Giresun’da yapmayı planlıyoruz. Çünkü son 10 yılda Karadeniz turizminde Uzungöl ile Trabzon payını aldı ve 410 bin ile geçen yıl rekor bir seviyeye geldi bu sene yaklaşık 600 bin beklenmektedir. Fakat gelen Arap turistlerin farklı destinasyonları aradıklarını biliyoruz ve biz bu destinasyonun Karadeniz’den kaybolmasını istemiyoruz onun için buraya hem Giresun’u hem Ordu’yu bir de Orta Karadeniz’in en önemli ili olan Samsun’u entegre etmeye çalışıyoruz” dedi.



“25 Milyon Arap turistten 3,5 milyonunu alabiliyoruz”

Arapların gayrimenkul ve yatırım konusunda Karadeniz’i önemsediklerini ifade eden Kırk, “ Biz bir araştırma yaptığımız vakit Ortadoğu’daki ülkeleri dolaştığımız zaman Araplar yıllık 25 milyonun üzerinde kendi ülkelerinden çıkıp farklı ülkelerde turist olarak tatillerini geçirmekteler. Fakat bunun sadece 3.5 milyonu ülkemizde gelmektedir. Nitelikli Arapları biz sadece 800 bin ile 1, 5 milyon arasında çekebiliyoruz. Bu güne kadar bu 1,5 milyon Arap yatırımcının ülkemize yatırım yaptığı mebla 25 milyar dolar civarında. Bu yatırımları genellikle İstanbul ve Karadeniz’de görebiliriz. Karadeniz’in her bölgesinde bir Arap yatırımcının mekanı, oteli ve bir AVM’sini görme imkanımız var” şeklinde konuştu.



“Araplar en çok saç ve bıyık ekimi için Türkiye’ye geliyor”

“Sağlık turizmi olarak hâlihazırda 3-4 milyar dolar civarında bir pay almış durumdayız” diyen Kırk sözlerine şöyle devam etti:

“ Dünyadaki sağlık pastasında burada OTSAD’ın üyeleri olarak günlük, haftalık 150 ve 500 saç ekimi yapılıyor. Ciddi anlamda Araplar sadece saç ekiminde değil, bıyık, kaş ekimi, estetik gibi sağlık hizmetlerinde de faydalanmaktadırlar. Arapların dünyada ülkemizi tercih etmesi birinci sırada, ikinci sırada ise Amerika var. Biz Amerika’yı sağlık turizmi anlamında geçmiş durumundayız, hem fiyat olarak hem kalite olarak.”
Kaynak: İHA