Kadınlardan Ahşap Oyuncak Yapımı Kursuna İlgi

İLO ile Harran Kaymakamlığı iş birliğinde beşincisi açılan ahşap oyuncak kursuna, maddi durumu iyi olmayan ve yaşları 18 ile 40 arasında değişen, aralarında Suriyelilerin de bulunduğu kadınlar yoğun ilgi gösteriyor Kaymakam Ayca: 'Kadınlar hem meslek öğrenmeleri hem de aile bütçelerine katkı sağlamaları için kursumuza geliyor'.

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde beşincisi açılan ekolojik ahşap oyuncak yapımı kursuna, aralarında Suriyelilerin de bulunduğu kadınlar yoğun ilgi gösteriyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ile Harran Kaymakamlığı iş birliğinde, maddi durumu iyi olmayan ve yaşları 18 ile 40 arasında değişen kadınların başvurduğu kursların beşincisi 25 kursiyerin talebi doğrultusunda açıldı.

Daha önce açılan kurslarda mesleğin ustası olan hemcinslerinden marangozluğun püf noktasını öğrenen kadınlar, özellikle ahşap oyuncak üretimine yoğunlaşıyor.

Oyuncakları sosyal medya ve internet aracılığıyla satışa sunan kadın marangozlar, aynı zamanda imal ettikleri ürünleri Türkiye'nin çeşitli illerinde açılan fuarlarda da sergileme imkanı buluyor.

Harran Kaymakamı Temel Ayca, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurslara gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kursiyere günlük 30 lira yevmiye de verildiğini belirten Ayca, her geçen gün kadınların kendisini daha fazla geliştirdiğini gözlemlediklerini ifade etti.

Kursun kadınlara ayrı bir kazanç kapısı olduğunu anlatan Ayca, 'Kadınlar için güzel bir projenin meyvelerini görmekten dolayı mutluyuz. Kadınlar hem meslek öğrenmeleri hem de aile bütçelerine katkı sağlamaları için kursumuza geliyor. Kurslarımız yaklaşık 6 ay sürüyor. Yetenekli kadınlarımız atölye sayesinde hamarat olduklarını gösterme imkanına kavuştu.' diye konuştu.

Atölye Koordinatörü Hüseyin Aksu da Harranlı kadınların ahşap işleme ve şekillendirmede başarılı olduğunu söyledi.

Aksu, ayrıca doğal malzemelerden yapılan ahşap oyuncakların sağlıklı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

'Ahşapla uğraş verip üzerinde çalışıldığında insanın rehabilite edilmesinde büyük bir etkisi olduğunu her kursta gözlemliyorum. Sanal oyunların çocukları kendi dünyasından uzaklaştırdığını, bu tür oyunların hemen hemen her yaş aralığındaki çocuğun bedensel ve eğitsel düzeyini etkilediği gibi ruhsal ve toplumsal olgunlaşmayı da biçimlendiremeyen çocuklarımızı bizlerden uzaklaştırdığını düşünüyorum. Fuarlarda çocuklar ile etkinlik yaptığımızda demonte ürünlerimizi birleştirmede ve bütün hale getirmede zorluk yaşayan çocuklar ile karşılaştım. Kadınlarımızın yaptığı ahşap oyuncaklar, doğal malzemeden olması dolayısıyla çocuk sağlığı açısından elverişlidir. Yapısında zararlı hiçbir boya, vernik gibi kimyasal olmayışı ahşap oyuncak, desenlerinin çokluğu ve tasarımları itibarıyla çocuklarda hayal zenginliği oluşturuyor. Atölyemizde bu ürünlerin pazara çıkarılacağı çalışmalara ortak olmaktan gurur duyuyoruz.'

Kursiyerlerden Nuray Özyavuz, kursa yeni başladığını, sevinçli olduğunu belirterek, bir an önce ahşap oyuncak üretmek istediğini dile getirdi.
Kaynak: AA