'Gelecek Senin, Sahip Çık' Toplantısı

Eski TBMM Başkanı Şahin: '(Anayasa değişikliği) Değişiklik yapılan 18 madde içerisinde olmayan birtakım ifadeleri varmış gibi göstererek, onun üzerinden milleti aldatmaya yönelik birtakım sözler hiç kimseye yakışmadığı gibi hiçbir siyasetçiye de yakışmaz. Hele ana muhalefet partisi konumundaki bir partinin genel başkanına hiç yakışmaz' Başbakanlık Müşaviri Bülbül: 'Bu anayasa değişikliği milletimizin ve devletimizin bekası açısından da son derece acil bir gereksinimdir'

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, anayasa değişikliğine ilişkin, 'Değişiklik yapılan 18 madde içerisinde olmayan birtakım ifadeleri varmış gibi göstererek, onun üzerinden milleti aldatmaya yönelik birtakım sözler hiç kimseye yakışmadığı gibi hiçbir siyasetçiye de yakışmaz. Hele ana muhalefet partisi konumundaki bir partinin genel başkanına hiç yakışmaz.' dedi.

Şahin, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Karabük Şubesi tarafından Safranbolu ilçesindeki bir otelde düzenlenen 'Gelecek Senin, Sahip Çık' konulu istişare toplantısında yaptığı konuşmada, 1982 model anayasanın yerine 2017 model yeni bir anayasanın yapılması gerektiğini söyledi.

Anayasanın 18 maddesinde yapılan değişikliklerin zaruretten doğduğunu, artık bu ülkenin bu yasalarla ilerleyemediğini, önünün tıkandığını anlatan Şahin, daha çok kalkınmak, ilerlemek ve güçlü bir ülke olabilmek için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi gerektiğini aktardı.

- 'Hız yapan bir modele ihtiyacımız var'

Meclis hükümet sisteminin artık yürümediği, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasına mani olduğu gerçeğiyle karşı karşıya olduklarını belirten Şahin, şöyle konuştu:

'Bu 82 model bir araba gibidir. 82 model arabayla 2017'li yıllarda hedeflerinize ulaşmanız mümkün değildir. 2017 model bir arabaya ihtiyacımız var. Diğer araba 4 vitesli, ne kadar gaza basarsanız basın saate 90 kilometreden fazla yol alamıyorsunuz. En fazla da bizim dönemimizde yol aldı. Bazen 60-70 kilometre gitti. 90'ı aşamadı. Bazen de birinci vitesle 10-15 kilometre hızla gidebilmiş, hatta bazen geri vitese de takıldığı olunmuştur. Türkiye yeteri kadar gelişememiştir. Kalkınamamış, önümüzdeki ülkelere yetişememiştir. Hatta bu mesafe gittikçe açılmıştır. O nedenle bizim yeni bir sisteme, daha fazla hız yapacak, önümüzdeki ülkeleri yakalayabilmek için ondan daha fazla sürat yapan bir modele ihtiyacımız var. İşte bu model, cumhurbaşkanlığı hükümet modelidir.'

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın, bu modele ülkeyi geçmeye zorladığının altını çizen Şahin, 'Etrafımız ateş çemberi. Türkiye ile ilgili 100 yıl önce hesabı olan birtakım çevrelerin, odakların, 100 yıl sonra bu hesapları, haritaları yeniden ortaya koyup 'acaba 100 yıl önce halledemediklerimizi şimdi halledebilir miyiz?' diye Türkiye'ye dönük hain planları olduğunu biliyoruz.' dedi.

- 'Bunları bilmeyecek kadar cahil olamazsınız'

Şahin, 'evet' ve 'hayır' demenin demokratik bir hak olduğunu ancak doğru söylemek gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Değişiklik yapılan 18 madde içerisinde olmayan birtakım ifadeleri varmış gibi göstererek, onun üzerinden milleti aldatmaya yönelik birtakım sözler hiç kimseye yakışmadığı gibi hiçbir siyasetçiye de yakışmaz. Hele ana muhalefet partisi konumundaki bir partinin genel başkanına hiç yakışmaz. Dün diyor ki 'Bu sisteme göre seçilecek Cumhurbaşkanı bir sabah uyandığında tüm muhtarlıkları kapatabilir.' Güler misin, ağlar mısın? 'Bir gece kalkar kıdem tazminatını kaldırdım der.' diyor. Buna ancak gülünebilir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili 101'inci madde de 'Hakkında kanun olan bir konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartılamaz.' diyor. Muhtarlıklar kanunla kurulmadı mı? Seçimle gelmiyorlar mı muhtarlar? Bunu nasıl söylersiniz. Kıdem tazminatı kanunla gelmedi mi? Kanunu yok mu? Siz SSK Genel Müdürlüğü yaptınız, bunları bilmeyecek kadar cahil olamazsınız.'

- 'Son derece acil bir gereksinimdir'

Başbakanlık Müşaviri Kudret Bülbül ise yaptığı konuşmada, yeni anayasa teklifinin Türkiye'deki vesayet sistemini nasıl çözeceğini madde madde değinerek anlattı.

Türkiye'deki sistemin şu anki yapısıyla ülkenin birlik ve beraberliğinin ne kadar sürdürülebilir, geleceklerinin ne kadar garanti altına alınabilir olduğuna ilişkin kuşku içinde olduğunu aktaran Bülbül, 'Dolayısıyla bu anayasa değişikliği milletimizin ve devletimizin bekası açısından da son derece acil bir gereksinimdir.' dedi.

Toplantıya, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, AK Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Kaynak: AA