Başkan Uğur Büyükşehir'in 3 Yılını Değerlendirdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur 3 yıllık görev süreleri içinde Büyükşehir’in icraatları, çalışmaları, tamamlanan ve devam eden projeleri hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi. Başkan Uğur Balıkesir’i geleceğe hazırlamak istediklerini dile getirdi.

Başkan Uğur Büyükşehir'in 3 Yılını Değerlendirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur Balıkesir merkez ve ilçelerinde bulunan basın mensupları ile bir araya geldi. Büyükşehirin 3 yıllık çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Uğur “30 Martta Büyükşehir olduktn sonra 14 il 750 binin üzerinde nüfusu olan iller Büyükşehir bütün şehir oldu. Balıkesirlilerde Büyükşehir olmayı özlüyordu. Birçok Büyükşehirde yapılan hizmetleri gördükçe biz ne zaman Büyükşehir olacağız diye sabırsızlanıyorlardı. Büyükşehir olduğumuzda bütün şehirdeki 34 beldemizde, 19 ilçe merkezinin belediyelerinin ayrı su kanalizasyon idareleri vardı, bunları hepsi Balıkesir su kanalizasyon idaresi BASKİ kurularak onun sorumluluğuna verildi.

Onun dışında Büyükşehirler bütün ulaşım, bütün otogarlar, meyve sebze halleri, mezbahalar bütün şehir olunca hepsinin sorumluluğu Büyükşehir de oldu. Bizde 2014 yılında yapılanmamızı tamamladık. Vaadlerimiz ve projelerimiz vardı hızlı bir şekilde uygulamaya geçtik. Şuan Balıkesir coğrafi konum itibariyle oto yollar , bölünmüş yollar hakikaten Balıkesir’i bir cazibe merkezi haline getiriyor. Şuan da Balıkesir’in, Bandırma’nın, Gönen’in Organize Sanayi Bölgesi, şimdide Dursunbey’de ve Balya’da yeni OSB için talepler var bununla ilgilide imar planlarını yapıyoruz. Yatırım yapmak isteyen sanayici Balıkesir’i tercih ediyor. Bizlerde Balıkesir’in imarını yaparken sanayicinin yatırım yapacağı yeni sanayi alanları hemde yaşayanlara yeni konut, rekreasyon, yerleşim alanları, her türlü sosyal kültürel faaliyetin yapılabileceği alanlar. Tabi bunları yaparken insanımızın sağlığı önemli çevreyede gerekli hassasiyeti göstererek temiz bir çevrede insanlarımızın Balıkesir’de insanlarımızın huzurlu yaşaması, sanayinin düzenli olması için büyük bir gayret içindeyiz “dedi.



685 bin abonemiz var

Başkan Uğur BASKİ’yi kurduklarını ifade ederek “20 ilçede, 1130 mahalle 18 bin km2 yüz ölçümü ile, 230km’ye varan sahil bandı ile kış nüfusumuz 1 milyon 200 bin, yazın 4 milyona yakın nüfuzumuz oluyor. BASKİ 1800 personel 577 araç parkı ile 685 bin hizmet veriyor. Bütün muhtarlarla toplantılar yaptık ilçelere giderek eksikler ihtiyaçlar tespit edildi ve yaklaşık 15 bin km içme suyu ve kanalizasyon hattımız var. Yaklaşık 3 yıllık süre zarfında bin 22 km hat döşedik. 21 km su sondajı, kırsalda su ihtiyacı olan yerlerde sondaj ile su çıkartıyoruz. Yapılan çalışmada bin litre saniyede yeni su kaynağı kazandırıldı. Yapılan bu sondajlerla istiyoruzki sıkıntısı olan mahallelerin sıkıntılarını giderelim. Su ihtiyacı artıyor Balıkesir’de hem tarım hemde hayvancılık var. Hayvan sayısı arttıkça su ihtiyacıda artıyor. İnsanların 10 yıl önce tükettikleri su ile şimdi tükettikleri su çok farklı. İnsanlar eskiden kurnadan yıkanırken şimdi duşun altına giriyor.İstiyoruzki elektrik kesildiği zaman jeneratör devreye girsin su kesilmesin. Merkez kırsaldaki mahalleler İkizcetepeler barajından su alıyorlar. Bu uygulamayı biz Bandırma’da da başlattık Aksakal’a kadar olan bölgede Bandırmalıların içmiş olduğu su, içme suyu arıtmadan geleni Bandırma’nın mahallelerinede veriyoruz. Paşaköy ve Küçük Bostancı mahallemizde kanalizasyon hattınıda arıtma tesisimize bağladık. Bandırma’dan 10 mahalleye Gönen barajından gelip Bandırma’ya içme suyu arıtmanın suyunu buraya vereceğiz. Tarımsal sulama ile ilgili DSİ’den 18 Özel İdareden 10 olmak üzere 28 tarımsal tesisini Büyükşehir olarak devraldık. 11 ilçemize yaklaşık 9 bin 500 hektar alana taraımsal sulama hizmeti veriyoruz. Su bugünve yarınlar için hayattır ilkesi ile ilimizde kullanılan ve gelecekte kullanılması plannan su kaynakları korunmaktadır. Bu kapsamda yapılanatık su tesisleri ile Susurluk, kuzey Ege ve Marmara havzalarının kirletilmesinin önlenmesi için önemli bir adım gerçekleştirilmiş olmaktadır. Tarımsal sulama alanlarının hatlarını, pompalarının bakım onarımlarını biz yapıyoruz. Kanalizasyon şebekeleri korunma, atık su arıtma tesislerin sağlıklı şekilde işletilmesi amacıyla atık suları kanalizasyonlara deşarj yönetmeliği kapsamında ilimizde faaliyet gösteren sanayi tesislerinden 344 adedine deşarj kontrol belli bir kimyasal oksijen ihtiva eden suyu deşarj etmek, daha fazlasını deşarj ederse Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın kurallar neyse ona göre yapıyoruz. 685 bin abonemiz var, 36 tahsilat bürosu, 54 vezne online ödeme, 5 adet mobil tahsilat aracı, 7 adet acil müdahale aracımız yine Alo 185 ve 444 1 185 nolu telefonumuz 7/24 vatandaşımızın hizmetinde. İlimizde 10 adet derin deniz deşarj tesisi bulunmaktadır. Bandırma ve Erdek’teki tesisler rehabilite edilerek kapasiteleri arttırıldı. Yine Erdemit Körfezi çevrersinde yeni projelendirme çalışmalarını yapıyoruz” şeklinde konuştu.



BASKİ’ye yeni hizmet binası

Üst geçit yapım çalışmalarından vatandaşların şikayetci olduğuna değinen Başkan Uğur “Balıkesir’de tamamladığımız üst geçitler var vatandaşlar bazen şikayet ediyor bitmediği için. Kuvayi Milliye geçidinden Balıkesir’in ana içme suyu ve alt yapı hattı geçiyor. Hastane kavşağının adını 15 Temmuz Şehitler Kavşağı koyduk. Marmara Adası Saraylar 1800 m2 alanda 5 bin kişilik atık su arıtma tesisini açtık. 7 kırsal mahallede 2 milyon lira ödeyerek yüksek arsenik ihtiva eden suları içilebilir hale getiren tesisler kurduk ve bunların hepsi denetimli. 90 farklı noktada kanalizasyon terfi merkezlerinde gaz ölçüm tesisi kurduk iş güvenliğine yönelik olarak. Kırsalda ne kadar su deposu varsa temizlik, bakım, onarımı ve klor cihazlarınıda gördüğünüz gibi koyuyoruz. Devam eden projelerimiz 216 milyon, Savaştepe ilçesinin kanalizasyon şebesi 43 km şebeke hattı 15 bin kişilik atık su arıtma tesisinin temelini Çarşamba günü atacağız. Sındırgı’nın da ihalesi yapılıp temeli atıldı. Marmara Adası kanalizasyon şebekesi 28 km atıksu arıtma tesisi 10 bin kişilik onunda yatırımı devam ediyor. Kepsut’ta yaptığımız arıtma tesisi dünyada en son sistem ve Türkiye’de de bir ilk. Akçay’da içe suyu şebesi yok buraya içme suyu şebekesinin temelini atıyoruz. Balya bizim için önemli en kısa sürede buranında içme suyu sorununu halledeceğiz. Bigadiç’in arıtma su inşaatı devam ediyor. İvrindi Güngörmez mevkinden, İnrindi’ye su sağlayacak hat 1500 m3 içme suyu deposu ile sağlıklı içme suyuna kavuşturuyoruz. Yılanm hikayesine dönen Erdek Ocaklar kanalizasyonu artık tamamlanıyor. Ayvalık’ta derin deniz deşarjı tamamlanmak üzere. Artık Bandırma’nın rıhtımından kanalizasyon suları gitmiyor. BASKİ’nin planladığı projeler Havran içme suyu Evrek kaynağı ihale aşamasında, Susurluk kanalizasyon şebekesininde ihalesine bir kaç ay içinde çıkılacak. Yine Susurluk içme suyu arıtma Erdek kanalizasyon şebekesi 100 bin kişilik bir proje. BASKİ’yi inşallah güzel bir hizmet binasına kavuşturacağız” şeklinde konuşacağız.

Fen işlerine 45 milyonluk araç

Fen işlerine 45 milyonluk araç alındığını hatırlatan Başkan Uğur “Fen işlerinin gerekli işleri yapması için iş makinesi olması lazım. Dozer, crayder, kepçe, silindir asfalt dökme makinesi olmazsa olmaz. 45 milyon liralık araç aldık. Sebze meyve halimiz bitti. Türkiye’nin en modern sebze meyve halini yaptık, insanların sağlıklı sebze meyve yemesi lazım. Robotik oto parkımız dünyanın en modern oto parkı.Fırıntaş’ta insanımızın sağlığıyla alakalı, son günlerdeki ekmekteki katkı maddelerinden soyadan gdo’dan bahsediliyor.Fırıntaş’ın ürettiği ekmeğin unu katkısız kimsayal madde, maya hiç kullanılmıyor. Türkiye’de ilk defa ekmeği ekşi maya ile yapıyoruz. Susurluk Buzağlık köprüsünü milletvekilliğim döneminde yaptıtamadım, iş başa düştü ve bize nasip oldu yaptırmak yine. Susurluğu Kepsut’a bağlayan ve bir çok köyün birbirine geçişini sağlayan köprü 7 yıldır kapalı duruyordu. Sokak Hayvanları rehabilitasyon merkezi modern bir hastane gibi buraya 6 milyon lira harcadık. Roman vatandaşlara yapılan sosyal konutların evlerini bitirdik. Doğal gaz sobalarını bağlattık, çevre düzenlemeleri yapıldı. Çocuk oyun guruplarıda hazır. Başkanı olduğum Müspet Manevi İlimler Vakfı 20 yıldır hizmet veriyor. Şu anda kimin ihtiyacı varsa sınır yok gelip alıyorlar gelemeyenin evine kadar götürüp veriyoruz. Her gün bin 500 aileye hizmet veriyor. Edremit İtfaiye grup amirliği binası, itfaiye bizim için önemli modern binalar yapıyoruz. Balıkesir’in 6 bin km yolu var 2500 km yol, 706 km stabilize yapmışız. 515 bin m2 parke taşı, bakım onarım, yalıtım, çevre düzenlemesi bir çok şey yaptık”şeklinde konuştu.



Kömür değil doğal gaz sobası veriyoruz

Ayvalık Cunda köprüsü bittiğini açıklayan Başkan Uğur “Bütün kanalizasyon boruları içmesuyu, telekomu, süperonline kaldırımların altından gidiyor. Havran’da yayalar için köprü yaptık. 800 eve doğal gaz bağlamışız garibanlara. Kömür vermiyorum ben, kömür çevreyi kirletiyor. BALGAZ ile anlaştık roman evlerinede bu sobalardan bağladık. Karesi, İvrindi’de düğün salonu, Edremit Zeytinli mobil kesim hane yaptık. Büyükşehir’de yine 4-5 yerde hizmet görüyor şuanki AVM olarak yapılan yer ihtiyacımızı karşılamıyor. Karesi bölgemizde bu depreme dayanıklı binayı yapacağız. Edremit’in bütün terminallerini bir yerde toplayacağız.Kepsut Kültür Merkezi, Savaştepe düğün salonu yaptık. Karesi ve Altıeylül imar planları hazırlandıktan sonra çevre yolları projesi hazırlanıyor Nisan sonunda da ihalesine çıkacağız”dedi.



Romalılar mezardan çıksın bir baksın

Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından tamamlana projelerede konuşmasında yer veren Başkan Uğur “Gördüğünüz gibi Çocuk Köyü projemizi herkes görmeye gidiyor. Burası cazibe merkezi haline geliyor. Muhtelif ilçelerde 83 park, 29 adet spor sahası, 31 adet bahçe ve çevre düzenlemesi, refüj kavşak düzenlemeleri yapmışız. Balıkesir Fuar ve Kongre Merkezi bitmek üzere . İstanbul Zorlu Centerdaki bütün performans, etkinlikler, konser, tiyatro ne varsa aynısı burada yapılabilecek bir salon. Çayderesi rekreasyon alanı ticari, yeşil alanlarıyla denizi Balıkesir’e getiriyor. 30 bin m2 havuz olacak. Burhaniye amfi tiyatro Romalılar mezardan çıksın bir baksın, onlardan daha güzelini yaptık. Sahnenin olduğu yer 500 m2. Çamlık tepesi rekreasyon alanı ihalesi yapıldı. Hilal minareli camisi ile, restoranı, spor alanlarıyla hakikaten önemli. Cunda köprüsü 350 metre uzunluğu var genişliği 25 metre, ışıkların renkleri değişecek, Ayvalık’ın her yerinden gözükecek. Bandırma Mimari Tematik Parkı yarışmasını uluslar arası yaptık. Bizim her ilçemiz önemli Bandırmamızda önemli. İstiyoruzki bizim yaptığımız projeler yalnız Bandırma’ya hitap etmesin, Türkiye’ye dünyaya hitap etsin. Zağnos Paşa Camii meydanı, Zağnos Paşa hamamı, Karesi Türbesi o tarihi doku ortaya çıksın istiyoruz. İstimlakları bitirmek üzereyiz ihalesini yapıp Balıkesir Zağnos Paşa Meydanı tarihi dokusuna kavuşacak. Edremit’e otogar yapınca otogarın olduğu yer Edremit meydanı olacak proje çalışması devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kırsal hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan projeler arasında 29 ilçeye süt tankı verdiklerini belirten Başkan Uğur “İstiyoruzki sütler bozulmasın iyi muhafaza edilsin. Buzaği kulübesi, tohum seleksiyon makinesi, arıcılar için polen tuzaklı ergonomik kovan altlığı, tıbbi aromatik bitki desteği, balıkçı barınağı liman dip temizliği, sera örtüsü dağıttık. Ceviz fidan, sulama borusu, bağcılık, ceviz soyma ayıklama makinesi desteği devam eden projelerimiz. Zeytin sineği ile mücadeleyi bu yılda yaptık 8 milyon 717 bin lira harcadık. Hem Ege hemde Marmara’da 825 bin dekar alanda ilaçma yapıyoruz. İlçelerin bazılarında mezbaha yok kaçak et kesiliyor. 10 tane mobil mezbaha kurduk, çiftçi eğitim üretim merkezimize öğrenciler gelip bilgi alıyor. İsitiyoruzki kurbanlar meydanlarda değil modern sıhhi yerlerde kesilsin. 1 milyon ton süt üreten bir Balıkesir var. 600 bin büyükbaş hayvanımız var bunun 300 bini süt hayvanı. Peynirimizi iyi tanıtmamız lazım, her ilçemizde butik peynir üretenler var. Balıkesir’de ne kadar butik peynir üreten varsa, mandıra varsa hepsi tek tek ziyaret edildi resimlendi ve kitap haline getirildi.

Bunları bir peynir çalıştayıyla birlikte peynir fuarı yapacağız. Hayvancılık bölgeleri tespit, tohum fide dağıtımı, arazi toplulkaştırma hizmetleri bunların hepsi bizim projelerimiz” dedi

Balıkesir merkezde ayda 1 milyon yolcu taşınıyor

Balıkesir’de ulaşım alanında yaşanan zorluklar ve gerçekleştirilen yenilikler hakkında da görüşlerini dile getiren Başkan Uğur “Bütün ulaşım Büyükşehir’in sorumluluğunda. Önce şehir içi 70 tane araçla klimalı, kamaralı validatör sistemli. İstiyoruzki nereden kim, kaç kişi biniyor yolculuk ediyor. Vaidatör sistemine dahil olan 800 araç var. Diğer ilçelerdeki araçlarda hepsi sisteme girdi. Kırsal hatlardaki araçlarıda sisteme aldık. Taksi dolmuşlar Balıkesir merkezde ruhsatı, izni yoktu kaçak taşıyorlar 4+1. 3 kişi alıyor arkaya 4 alıyor 8+1. Herkes rahatsız. Şimdi modern minibüslerde 8+1 yolcular taşınacak. Balıkesir merkezde ayda 1 milyon yolcu taşınıyor. Bütün hatlardaki otobüsler yenilendi. Fen işleri ulaşım karayolları gibi çalışıyor. Deniz ulaşımında BADO deniz taksi ulaşımını aldık Erdek, Avşa Marmara Adasında çalışıyor. Tekirdağ Saraylar , Erdek arası gemi çalıştıma ihtimalimiz var. Balıkesir merkezde de raylı sistemle ilgilide çalışmamız var. 91 adet bayi BALKART dolduruyor. Ayşebacı TOKİ hattı kuruldu 28 tane otobüslerini ben aldım indrim yaptırarak. Mayıs ayında da bu araçlar gelecek. Balıkesir merkez ve ilçeleri Bandırma, Edremit, Ayvalık, Erdek, Altınoluk arasında belediye otobüsleri başladı.

Vatandaşlarda memnun inşallah bunların saysınıda arttıracağız. Haşere ile 20 ilçede mücadele ediyoruz. Evsel atıkların ayrıştırma ünitemmiz, kıyılarla ilgili temizlik çalışmaları devam ediyor. Bandırma’da Marmara bölgemizdeki tüm çöplüklerin rehabilitasyonu ile aktarma istasyonları ile merkeze taşıyacağız. Bu çöplerin bertarafı ile ilgilide çalışma yapıyoruz. 2019 yılına kadar olan ilaçlama ihalesine çıktık. Bayat ekmekleri toplama, sokak hayvanları rehabilitasyonu yine çevre dairemizin planlanan projeleri. 15 bin top dağıttık, Balıkesir’deki tüm okullara 5’er tane futbol, voleybol ve basketbol topu dağıttık. Balıkesir’de yılda 12 bin doğum oluyor. Doğan her çocuğa merhaba bebek paketini veriyoruz. Ramazanlarda iftarlar yapıyıruz. Büyük Aile oluyor projesi ile Tırımızla gidiyoruz sağlık, göz taraması yapıyoruz. Kadınların kanserle ilgili memografi, göz taraması, meme ölçümü, diyabet taraması onlarla ilgilide araştırmalar sağlık tırında yapılıyor” dedi.

Yaptıklarımızla herkese örnek oluyoruz

BALMEK meslek edindirme kurslarında kadınların eğitim aldığını sçyleyen Başkan Uğur “Engelli vatandaşlara akülü aküsüz araçlar dağıtıyoruz. Mahalle ligi sonuçlandı ve Edremit ile Susurluk şampiyon oldu. İnşallah Mancester’a götürüyoruz burada bir derbi maçını seyredecekler. Eğer hamile hanımlar 4 defa kontrole gelirse 6 litre süt vereceğiz. 4 defa gelirse 24 litre süt verilecek. İtfaiyecilerimiz ellerindeki son sitem araç ve kıyafetlerle yanıgına anında müdahale ediyorlar.Şehrin imar ve inşaası önemli. Balıkesir’in hava fotoğrafı 1/5000’lik haritalar ve diğer haritaların hepsi tamamlandı. Çamlık tepesinden Çayderesine 2400 metre uzunluğunda teleferik hattı yapacağız. Balıkesir’e Filli Boya, İzocam, Kale gurubu yatırım için geliyor. Fuarlara gidip yatırımcılara Balıkesir’i anlatıyoruz. Şimdide Katar’a gideceğiz ve zenlikliklerimizi göstereceğiz. Projeleri hazırlıyoruz gelin yatırım yapın diye. Biz kişiye özel imar planı yapmadık Balıkesir’e yaptık. Görüyorsunuz 3 yıla yapılanma ile birlikte sığdırdıklarımız ve yaptıklarımız herkese örnek oluyoruz. Balıkesir’i çocuklarımza, geleceğe yatırımcılara hazırlamamız lazım” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA