Balkanlar-Türkiye Ortak İlahi Korosu Gönüllere Hitap Edecek

Balkan ülkeleri ve Türkiye'den din adamlarının yer aldığı ilahi korosu, üç aylar ve kandil akşamlarında düzenlenecek mevlit programlarında ilahiler seslendirecek Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve koro şefi Dr. Koca: 'Birlik ve beraberliğimizi tüm dünyaya bu manada bu sahada göstermek istiyoruz. İlk ilahi programımızı Regaip Kandili'nde Selimiye Camimizdeki mevlit programında gerçekleştirdik. Güzel de geçti, güzel geri dönüşler aldık'

CİHAN DEMİRCİ - Balkan ülkeleri ve Türkiye'den din adamlarının yer aldığı ilahi korosu, üç aylar ve kandil akşamlarında düzenlenecek mevlit programlarında ilahiler seslendirecek.

Gümilcine, İskeçe, Köstence ve Türkiye'den 12 din görevlisinden oluşturulan ilahi korosu, Balkan ülkeleri ve Türkiye'de programlara katılacak.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve koronun şefi Dr. Fatih Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır dini musiki alanında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Balkan ülkelerinde de 15 yıldır musiki çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Koca, 'Dini musiki seminerleri, ezan seminerleri ve temsili kıraat seminerleri veriyoruz. Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Görmez hocamızın tavsiyeleriyle kısa bir süre içerisinde Balkan ülkelerindeki din görevlisi kardeşlerimizin de yer aldığı bir koro oluşturduk.' dedi.

Koronun Batı Trakya'dan Gümilcine, İskeçe, Köstence ve Türkiye'den 12 din görevlisinden oluştuğunu aktaran Koca, üç aylar ve kandil akşamlarında Türkiye ve Balkan ülkelerinde düzenlenecek mevlit programlarında ilahiler, salavat-ı şerifeler, tekbiratlar seslendireceklerini ifade etti.

Kosova, Bona Hersek, Romanya, Makedonya ve Bulgaristan'dan din görevlilerinin de koroya katılacağını anlatan Koca, şunları kaydetti:

'Birlik ve beraberliğimizi tüm dünyaya bu manada bu sahada göstermek istiyoruz. İlk ilahi programımızı Regaip Kandili'nde Selimiye Camimizdeki mevlit programında gerçekleştirdik. Güzel de geçti, güzel tepkiler aldık. 'Bize ne zamandır çalışıyorsunuz?' diye sorulduğunda iki gündür çalıştığımızı söyledik. İnşallah bundan sonra da daha iyi şeyler yapmayı ümit ediyoruz. Son 7 yıldır TRT 1, TRT Diyanet ve TRT Avaz'da ramazan programları yapıyorum. Bu sene Allah nasip ederse iftar programını TRT Diyanet'te yapacağız ama koromuzla da ramazanda iftardan sonra ülkemizin çeşitli yerlerinde ve İstanbul'da sahne alacağız. Dini musikimizin hem cami musikisi formlarını hem de tekke musikisi formlarını teravih namazlarından sonra ve önce halkımızla paylaşacağız. Ramazan ayını en güzel şekilde geçirmeyi planlıyoruz.'

-'Dini musikide de birlik beraberlik'

Koca, Osmanlı dini musikisinin Osmanlı bakiyesi olan yerlerde hiçbir zaman sönmediğini ve devam ettiğini gördüklerini söyledi.

Anadolu'daki din görevlilerinin de takviyesiyle Balkan ülkelerinde çalışmalar yapmaya devam edeceklerini dile getiren Koca, 'Birlik, beraberliğimizi temsil eden belki bu musiki alanında ama bize düşen görev bu olması hasebiyle bu birlik ve beraberliği daha da sımsıkı tutarak tüm dünyaya bir şekilde göstermeyi ümit ediyoruz' şeklinde konuştu.

Koca, Balkan ülkeleriyle dini musikide de birlik ve beraberliğin güçlü şekilde devam edeceğini kaydetti.
Kaynak: AA