Artvin'in İsimsiz Kahramanlarının Bulunduğu Şehitlik İlgi Bekliyor

Kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynayan Artvin’in Satıbudak köyündeki isimsiz kahramanların bulunduğu şehitlik ilgi bekliyor.

Artvin'in İsimsiz Kahramanlarının Bulunduğu Şehitlik İlgi Bekliyor
1. Dünya Savaşı sonuna kadar süren Rus işgalinde Teşkîlât-ı Mahsûsa çerçevesinde teşkilâtlanan halk, Ruslara karşı direnişe geçti. 1914 Kasım’ında Halit Paşa idaresindeki adını Melo (Sarıbudak) köyünden alan Melo Sınır Taburunun bozguna uğrattığı Rus birlikleri bölgeyi terk etti. Artvin merkeze 60 kilometre uzaklıktaki Sarıbudak köyünde isimsiz 9 şehidin kabirlerinin bulunduğu şehitlik ilgi bekliyor. 1997 yılında 211’nci Hudut Alay Komutanlığı tarafından gerekli bakım ve onarımı yapılan şehitliğin bugünlerde Artvin Turizm Rehberi’nde yer alması da bekleniyor.

Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Melo’nun kahraman bir köy olduğunu dile getirerek, “Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Cephesi Komutanı Halit Paşa’nın karargahı burada. Burada çete savaşları yapılıyor. Burada 9 tane şehidimiz var ve bunlar bilinen şehitlerimiz ama bunu her tarafa duyuramadık. Çanakkale’ye gidiyoruz şehitlerimizi ziyarete, buraya da insanların gelip şehitlerimize dua etmelerini istiyoruz. Burasını biraz daha geliştirmek istiyoruz. Sayın Artvin Valimizden, Alay Komutanımızdan yardım istiyoruz. Bizde elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Melo tarihi ve kahraman bir köydür” dedi.

Sarıbudak Köyü Muhtarı İrfan Beken ise çok önceleri şehitlerin isimlerinin yazılı olduğunu fakat zamanla bakımsızlıktan deforme olduğunu ifade ederek, “İsimsiz şehitlerimiz. Burası Kurtuluş Savaşı’ndaki Paşamız Halit Paşa’nın karargahı olarak kullanılmış. Bu mezarlarda daha öncelerinde isimleri kazılıymış fakat kimse sahip çıkmayınca isimler silinmiş, okunmayacak duruma gelmiş. 1997 yılında Alay Komutanlığı şehitlik olarak bakımını yaptı ama yine de eksikliklerimiz var. Buranın alt yapısı, yolu ve tanıtımının yapılması gerekiyor. Tarihi olarak o zamanki şartlarda çok büyük fedakarlıkları, emekleri olan o insanları Allah nur içinde yatırsın. Buranın eksiklikleri giderilip tanıtımı yapılırsa bizden sonrakilere daha iyi bırakmış oluruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA