BYEGM, Referandum Basın Merkezleriyle Dünyada Bir İlke İmza Attı

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), referandum gecesinde Türkiye’ye halk oylamasını izlemek üzere gelen yabancı basın mensupları ile yerleşik yabancı basın ve Türk medyasından 600’e yakın gazeteciyi Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da kurduğu ’Basın Merkezleri’nde ağırladı.

BYEGM, Referandum Basın Merkezleriyle Dünyada Bir İlke İmza Attı
Her 3 ilde kurulan dev ekranlarda ajanslardan gelen ve çeşitli kanalların verdiği sandık sonuçları anlık olarak paylaşıldı. Dünya ve Türk televizyonlarının yayınları dakika dakika takip edildi. Sonuçlarla ilgili hükümet adına ilk açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın tercih ettiği adres de yine BYEGM Ankara Basın Merkeziydi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış da Basın Merkezi kürsüsünden gazetecilere seslendi. Konukların açıklamaları, dünyanın her köşesinde isteyen her kanalın canlı yayınla verebilmesi için simültane tercüme hizmeti ile birlikte ortak frekanstan servis edildi.

Referandum sonuçlarının açıklanmaya başlaması ile birlikte gece boyunca TRT Arapça, TRT Haber, BBC, Sky News, Rudaw, El Cezire’nin de aralarında bulunduğu onlarca televizyon kanalının muhabirleri BYEGM’nin sağladığı imkanlarla, kendi ülkelerindeki radyo, televizyon ve gazetelere tamamen bağımsız bir ortamda, canlı yayınla haber geçtiler. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın referandum sonrası değerlendirmeleri de çeşitli dillere çevrilerek tüm dünyaya iletilmiş oldu.

“Bu proje basın özgürlüğünün zirvesi sayılabilir”

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, çeşitli televizyon kanallarına röportaj vererek sonuçları yorumladı. Türkiye’nin taze bir enerjiyle yeni bir döneme başladığını belirten Akarca, “Yabancı bir gazetecinin, şarj bitme, yayın kesintisi, anons için özgün bir ortam arama derdi olmaksızın, konforlu koşullarda BYEGM tarafından sağlanan frekans üzerinden ücretsiz olarak kendi ülkesine canlı yayın geçebilmesine imkan tanıyan bir basın merkezi projesini hayata geçirerek, dünyada bir ilke imza attık. Bu proje basın özgürlüğünün de zirvesi sayılabilir. Konuğumuz olan her gazeteci, hiçbir yönlendirme olmaksızın, özgürce haberlerini kendi ülkesine aktardı. Dünyanın dört bir yanından gazeteci arkadaşlarımızla yaptığımız ikili görüşmelerde de uyguladığımız akreditasyonlarda (Türkiye’de gazetecilik faaliyetinde bulunma izni) basın özgürlüğüne ters düşebilecek herhangi bir düşüncemizin olmadığını, sadece evrensel gazetecilik kurallarını çiğneyen, teröre destek olmayı huy edinmiş meslek dışı kişileri reddettiğimizi de anlatma imkanı bulduk” dedi.

Referandum akşamı, basın merkezlerinde ağırlanan gazeteciler ve konuklar tarafından da rahat ve konforlu bir çalışma ortamının sağlandığı bir gece olarak yorumlandı. BYEGM yöneticileri ve personeli de, yansıtılan bu memnuniyet ifadeleri ve dünyada ilk kez, bir ülkede seçim izlemeye gelen yabancı gazetecilere ücretsiz internet, uydu frekansı, canlı anons yapabileceği kameralar gibi hizmetlerin sunularak Türkiye’nin gelişmişliğinin vurgulanmasının mutluluğunu yaşandı. BYEGM tarafından bu önemli gecenin anısına gazetecilere çeşitli hediyeler de sunuldu.
Kaynak: İHA