Ünlü İş Adamları 'Büyük Abiler' Olarak Tanıtılmış

İzmir’de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında, örgüte finansal destek sağladığı iddiasıyla tutuklanan ünlü iş adamları Abdullah Kavuk, Ahmet Küçükbay, Şeref Sipahi ile tutuksuz sanık Metehan Kavuk hakim karşına çıkarken, tanıklardan esnaf Bekir Gençer, “Cemaatin mütevelli heyetindeki sohbetlerde Abdullah Kavuk ve Ahmet Küçükbay cemaatin büyük abileri olarak bizlere tanıtılırdı. Himmeti daha çok verene büyük abi denirdi" dedi.

Ünlü İş Adamları 'Büyük Abiler' Olarak Tanıtılmış
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmaya tutuklu sanıklardan iş adamı Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk ve Şeref Sipahi, tutuksuz sanık Metehan Kavuk ile sanık avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmanın ilk gününde sanık ifadeleri alınırken, ikinci gününde mahkemede tanıklar dinlenmeye başlandı.

Tanıklardan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, sanıklar Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk, Şeref Sipahi ve Metehan Kavuk’un FETÖ/PDY ile bağlantıları olup olmadığı konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Bir diğer tanık iş adamı Murat Balta ise, "Ahmet Küçükbay’ın hayır işleri için yapılan sohbete katıldığını gördüm. Ahmet Küçükbay’ın fabrikasındaki sohbete katıldı.

Hayır işi için, Allah rızası için, din iman için para toplanıyordu. Ben Yamanlar Kolejinde Abdullah Bey ile Ahmet Bey ile kesinlikle bir toplantıya katılmadım. Abdullah Bey’le de Çiğli Organize Sanayi Bölgesindeki sosyal tesislerde ekonominin konuşulduğu iş adamları toplantısına katıldım” diye konuştu.



"FETÖ’nün amaçları doğrultusunda bir ilişkilerinin olduğunu biliyorum"

Tanık Ukbe Akdoğan ise "Abdullah Kavuk ile Ahmet Küçükbay’ın FETÖ’nün amaçları doğrultusunda bir ilişkilerinin olduğunu biliyorum. Abdullah Kavuk ile Ahmet Küçükbay’ın cemaate yakın iş adamları ile toplantılarda bulunduklarını biliyorum" dedi.

Tanık Mali Müşavir Yılmaz Serdaroğlu de, Kanal 35’in cemaatin paralarıyla kurulduğunu iddia etti. Serdaroğlu, "Ben İzmir’de Mali Müşavirlik yapıyorum. Meslek siyaseti ile ilgilendiğim için kişilerle tanıştım. Abdullah Kavuk ile Ahmet Küçükbay’ın cemaate yakın kişiler olduklarını, hizmete yakın kişiler olduklarını ve cemaate maddi destek sağladıklarını biliyorum. Cemaat toplantılarına dönem dönem katıldım. Yusuf Pekmezci’nin ağzından Ahmet Küçükbay ve Abdullah Kavuk’un cemaate yakın olduklarını ve maddi kaynak sağladıklarını duydum. Kanal 35’in kuruluşundaki paraların aslında cemaatten geldiğini Ahmet Küçükbay’ın mali müşaviri ve kanalın kurucu ortağı, meslektaşım Nazmi Kalyoncu’dan duydum. Halil Mezit de, Cuma sohbetlerinde Kanal 35’in kuruluşunun parasının cemaatten geldiğini söylerdi” diye konuştu.



"Himmeti çok verene büyük abi denirdi"

Tanık Ümit Özyıldırım, ise çok çarpıcı bir iddiada bulundu. "Abdullah Kavuk ve Ahmet Küçükbay cemaatin büyük abileri olarak bizlere tanıtılırdı" diyen tanık Ümit Özyıldırım, şöyle devam etti:

"Abdullah Bey’i çalıştığım hastaneden tanıyorum. Şifa Hastanesi’ne gelip gidiyordu. Ahmet Küçükbay ve Abdullah Kavuk hastanenin mütevelli heyetindeydi. Hastane yöneticileri onlara saygı ve hürmet göstermemizi isterlerdi. Zafer Tokan, ‘Bunlar bizim ağabeylerimiz. ’Şifa’nın kurucularındandır’ dediğini bizzat duydum. Geldiklerinde herkes saygıda kusur etmezdi. Ben de önümü iliklerdim” dedi.

Tanıklardan esnaf Bekir Gençer, “Cemaatin mütevelli heyetindeki sohbetlerde Abdullah Kavuk ve Ahmet Küçükbay cemaatin büyük abileri olarak bizlere tanıtılırdı. Cemaatte ‘Abi’ ve ‘Büyük abiler’ vardı. Himmeti daha çok verene büyük abi denirdi. Cemaatin büyüklüğünü ifade etmek için bizlere, mütevelli heyeti cemaati tanıtırken bizlere, ‘Bunlar bizim esnaf abilerimiz’ denilirdi. Cemaatin içindeydim bende. 2005 yılında girmiştim, 2010 yılında ayrıldım."

Olayın geçmişi

İzmir’de, 15 Temmuz darbe girişimin ardından, ünlü iş adamları Orkide Yağları ve Küçükbay Şirketler Grubu sahibi olan Ahmet Küçükbay,Kavuklar Şirketler Grubu sahibi ve Gediz Üniversitesinin eski Mütevelli Heyet Başkanı Abdullah Kavuk ile oğlu Metehan Kavuk, Şeref Kuyumculuk’un sahibi Şeref Sipahi tutuklanmıştı. Soruşturmayı yürüten savcı Zafer Dur, dört önemli isimle ilgili soruşturma dosyasını ayırdı ve savcı iş adamları hakkında hazırlanan iddianameyi İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. FETÖ örgütüne finansal destek sağladıkları iddiasıyla tutuklanan iş adamları hakkındaki 168 sayfalık iddianame mahkeme tarafından kabul edilmiş, iddianamede 4 iş adamına 10 ile 15 yıl arasında ceza verilmesini istenmişti. İddianamenin kabul edildiği günde Metehan Kavuk dosya üzerinden görülen dava ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Kaynak: İHA