Taksim'e Çıkan Darbeciler Hakkında Dava

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Taksim Meydanı'nda 39 kişinin yaralanmasına neden olan olaylara ilişkin 11'i tutuklu, 4'ü firari 99 şüpheli asker hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildiİlk duruşma 24 Temmuz'da Silivri'de yapılacak

İstanbul Cumhuriyet Başsavclığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin 11'i tutuklu 4'ü firari 99 şüpheli asker hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istenen iddianame mahkemece kabul edilerek, ilk duruşmanın 24 Temmuz'da Silivri'de yapılmasına karar verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından, 15 Temmuz'da darbeci askerler tarafından Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 226 sayfalık iddianame İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Mahkeme heyeti, rütbeli 11 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, ilk duruşmanın 24 Temmuz'da Silivri Cezaevinin karşısında bulunan salonda yapılmasına hükmetti. Firari 4 sanığın infazının beklenmesine karar veren heyet, duruşmaların 25, 26, 27, 28, 31 Temmuz ile 1, 2, 3 ve 4 Ağustos'ta sürdürülmesini kararlaştırdı. Heyet, tutuksuz sanıkların da duruşmada hazır bulunması için çağrı yapılmasına da hükmetti.

İddianamede, 4 müşteki, çıkan olaylarda yaralanan 39 kişi de mağdur sıfatıyla, hakkında yakalama kararı bulunan 4'ü firari 11'i tutuklu olmak üzere 15 rütbelinin de aralarında bulunduğu 99 asker de şüpheli sıfatıyla yer alıyor.

Tüm şüphelilerin, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan, 5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede ayrıca, aralarında 15 rütbelinin de bulunduğu 37 şüphelinin, ''Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs etme'' suçundan 507 yıldan 780 yıla, yine aralarında rütbeli şüpheli askerlerin de bulunduğu 60 kişi hakkında da 'mala zarar verme'' suçundan, altışar aydan 4,5'ar yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede, İstanbul'un ve Türkiye'nin güzide meydanlarından biri olan ve hayati öneme sahip Taksim Meydanı'nı işgal ederek, uzun süre acımasızca ateş açarak mağdurların yaralanmasına neden olan şüphelilerin eylemleri ile ilgili talimatların İstanbul'daki ana darbe davasının sanıkları albaylar Nebi Gazneli ve Müslüm Kaya tarafından verildiği, bu talimatların şüphelilerce yerine getirildiğinin tespit edildiği kaydedildi.

- ''Yıkın, ateş edin, yine de Taksim'e gidin''

Şüpheli üsteğmenler Mustafa Kemal Kütahya ve Emrah Altunkalem'in alay komutanları Nebi Gazneli ve Müslüm Kaya ile (ana darbe davasının sanıkları) durum hakkında telefon görüşmesi yaptıkları belirtilen iddianamede, 'Bu telefon görüşmelerinde gerek albay Müslüm Kaya’nın gerekse albay Nebi Gazneli nin üsteğmenlere yönelik olarak telefonda 'önünüze çıkan barikatları yıkın geçin, ateş edin, sıkın, halkı öldürün, yine de Taksime gidin' diye açıkça halka ateş etmeleri ve öldürmeleri yönünde bu gruba ve grubun başındaki rütbelilere talimat verdikleri, ancak o gece sokağa çıkan halkın kahramanca direnişi karşısında söz konusu Taksim'e gitmek amacıyla görevlendirilen bu askeri grubun, Beşiktaş'tan dönmek zorunda kaldığı ve orada bulunan askeri lojmanlara sığındıkları, teslim oldukları anlaşılmıştır.' denildi
Kaynak: AA