Omuz Ağrısı Lif Yırtılmasının Habercisi Olabilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşegül Başar, omuz ağrılarının lif yırtılma belirtileri olabileceğini söyledi.

Omuz Ağrısı Lif Yırtılmasının Habercisi Olabilir
Samsun Medical Park Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Uzm. Dr. Ayşegül Başar, omuz ağrısı şikayetleri hakkında bilgi verdi. Başar, “Lif yırtıkları özellikle ev kadınlarında, işleri gereği ağır kaldıranlarda ve yüksek yerlere uzanmak zorunda kalanlarda sıklıkla görülmektedir. Rotator cuff yırtığı dediğimiz omuz lif yırtıkları kollarımızı yana kaldırmaya içe ve dışa döndürmeye yarayan kaslar, aşırı yüklenmeyle ve ya kireçlenmelere bağlı oluşmaktadır. Lif yırtığı omuzda ağrı ve güçsüzlük hissiyle başlar ve o bölgedeki yırtılma arttıkça hastanın ağrı şiddeti de yoğunlaşır. Lifin tamamen yırtılması durumunda ise kişi kolunu kaldıramaz ve günlük işlerini yapamaz hale gelir. Yırtık oluşmasıyla birlikte buna eşlik eden ödeme bağlı olarak hastanın kol hareketlerinde kısıtlılık ve özellikle gece ortaya çıkan ağrılar kendisini gösterir” dedi.

Dr. Başar şu bilgileri verdi: “Omuz ağrıları yalnızca lif yırtıklarına bağlı değil bazen boyun problemlerine bağlı olarak da görülebilir. Boyunda kireçlenme, fıtık, düzleşme ya da fibromiyaljiye bağlı olarak da omuz ağrıları oluşabilir. Bu nedenle omuz ağrısı problemi yaşayan bir kişinin fizik tedavi hekimi tarafından kapsamlı bir şekilde boyun ve omuz muayenesinin yapılması, gerekirse MR ile detaylı bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Çünkü omuz ağrısı olan hasta, eğer problem boyun kaynaklı ise yırtık nedeni ile operasyon geçirse bile ağrısı devam edecektir.”

Omuz ağrısının tedavi yöntemi

Uzm. Dr. Ayşegül Başar, omuz ağrısının tedavisi ile ilgili şunları söyledi: “Omuz ağrısında en önemli tedavi programı hastanın hangi dönemde olduğunun saptanmasıdır. Çünkü erken dönem omuz ağrısı ile geç dönem ağrı tedavisi tamamen farklıdır. Hangi dönemde olduğu anlaşılmadan verilecek rastgele bir tedavi hastanın ağrılarının daha da artmasına neden olabilir. Erken dönem tedavide istirahat ve soğuk tedavi, eklem içine enjeksiyon ön plandayken, kronik durumlarda ise fizik tedavi, egzersiz tedavisi, sıcak tedaviler daha ön plana geçmektedir. Özellikle lazer tedavisi omuz yırtıklarında ödem ve ağrının ortadan kaldırılmasında etkin ve geçerli tedavilerden birisidir.”
Kaynak: İHA