İtalya'daki G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: '(Rusya) Stratejik bir tercih yapmalı. Sadece kendi halkını değil, Rusya'nın şöhretini de zehirleyen bu adama yapışık kalmak mı istiyorlar, yoksa çözümün parçası olmak mı?'

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rusya'nın önünde 'stratejik bir tercih' olduğunu belirterek, 'Sadece kendi halkını değil, Rusya'nın şöhretini de zehirleyen bu adama yapışık kalmak mı istiyorlar, yoksa çözümün parçası olmak mı?' ifadesini kullandı.

G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere İtalya'da bulunan Johnson, toplantının ardından İngiliz basınına açıklamalarda bulundu.

Etkili bir toplantı yaptıklarını belirten Johnson, G7 ülkelerinin bir araya gelerek Rusya'ya 'iletişime geçip fark yaratma zamanı'nın geldiği mesajını gönderdiklerini söyledi.

Tam olarak ne olduğunun anlaşılması için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW) Suriye'deki kimyasal saldırıya yönelik bir soruşturma yürüteceğine dikkati çeken Johnson, şunları kaydetti:

'Eğer delil bulunursa, bu kimyasal saldırının sorumlularına yaptırım uygulanmalı. Bu kişiler ister Suriyeli ister Suriye'nin askeri operasyonlarıyla ilişkili Ruslar olsun, benim için, saldırının sorumlularının ekonomik yaptırımlarla ya da başka tür yaptırımlarla karşı karşıya bırakılması tamamen yerinde olacaktır. Dün gece toplantıda (yaptırımlar) geniş kabul gördü ancak işleri doğru yasal yollarla yapmak gerekli.'

'Rusya'nın Suriye'de yeni bir hükümete geçişi kapsayan siyasi süreçle ilgilendiğini görmek istediklerini' dile getiren Johnson, 'Sanırım (ABD Dışişleri Bakanı) Rex Tillerson'ın yapacağı teklif de bu olacak. Bence bu çok güçlü bir teklif. Ancak daha önce de bu konumda bulunduğumuz konusunda gerçekçi olmalıyız.' dedi.

'Rusya'nın birkaç yıl önce Esed'i kurtararak oyunu değiştirdiği' değerlendirmesinde bulunan İngiliz Bakan, şöyle konuştu:

'Esed'in kimyasal silah saldırısında bulunacağını biliyorlar mıydı? Buna dair elimizde kanıt yok. Destekledikleri adam tarafından ihanete de uğramış olabilirler. Vakit artık ileriye gitmek için bunu kavrayıp dünyanın geri kalanına yardım etmenin, her şeyin üstünde Suriye halkına yardım etmenin vaktidir. (Rusya) Stratejik bir tercih yapmalı. Sadece kendi halkını değil, Rusya'nın şöhretini de zehirleyen bu adama yapışık kalmak mı istiyorlar, yoksa çözümün parçası olmak mı?'

Esed ailesinin hükümranlığı sona yaklaşıyor. Sorun bunu nasıl yapılandıracağımız sorunu, Suriye’nin yeni anayasası nasıl bir anayasa olacak ve ona nasıl ulaşacağız. Bence şu anda Rusya’nın da çözümün parçası olması için büyük bir fırsat var.'

Kaynak: AA