İtalya'da G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: 'Suriye'deki ihtilafın barışçı bir şekilde çözümü ile ilgili siyasi süreci desteklemek için Rusya'yı kazanmak istiyoruz'.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Suriye'deki ihtilafın siyasi bir çözüme ulaştırılabilmesi için Rusya'nın da bu sürece dahil edilmesini istediklerini bildirdi.

Italyan'ın Lucca kentinde G7 ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısına katılan Gabriel, yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson dahil olmak üzere tüm dışişleri bakanlarının, Suriye'deki askeri gerginliğin tırmanmasını istemediklerini ve siyasi bir çözüm için çaba harcadıklarını belirterek, 'Suriye'deki ihtilafın barışçı bir şekilde çözümü ile ilgili siyasi süreci desteklemek için Rusya'yı kazanmak istiyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

'Askeri operasyonla Esed rejimine karşı açık bir sinyal gönderen, ancak gerginliğin tırmanmamasını, aksine Rusya ile yakınlaşmak isteyen ABD'nin, bu açık tutumundan dolayı da memnuniyet duyuyorum.' ifadesini kullanan Gabriel, Viyana sürecinin bir an önce yeniden canlandırılması ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun da bir an önce dışişleri bakanları düzeyinde toplanması gerektiğini vurguladı.

Gabriel, bu konuda zaman kaybedilmemesi ve Suriye'deki ihtilafın çözümü konusunda hiç bir ülkenin dışlanmamasının önemine değinerek, 'Herkesin hoşuna gitmeyebilir, ancak Moskova ve Tahran olmadan Suriye'de çözüm olmayacaktır. Bu nedenle dışlama kesinlikle seçilecek yol değildir. Bir kez daha dahil edilmeye çalışılmalarını doğru buluyorum. Moskova'nın sürekli olarak, hiç bir şeyden çekinmeyen Esed gibi vahşi bir rejime bağlı kalacağını düşünmek istemiyorum.' açıklamasını yaptı.

Kaynak: AA