Türkiye'yi Barıştıracak Arabulucular İzmir'de Hizmete Başladı

Türkiye’de 12 bin dava, arabulucular sayesinde bir günden daha kısa sürede çözüme kavuşurken, İzmir’in önde gelen hukukçuları tarafından Arabuluculuk Merkezinin açılışı yapıldı.

Türkiye'yi Barıştıracak Arabulucular İzmir'de Hizmete Başladı
Türkiye ticari ve iş davalarında uzlaşmayı tercih etti. 12 bin dava, arabulucular sayesinde bir günden daha kısa sürede çözüme kavuştu. Davaların sona ermesiyle ülke ekonomisine 750 milyon lira katkı sağlandı. İzmir’in önde gelen hukukçuları Eren İlhan Güney, Ayşe Çakıcı, Metin Altmışkara, Sever Köz Akkaş, Levent Uşkay, Ali Erinç Soyer, İrfan Medet Akpınar, Ahmet Koyuncu tarafından kurulan Consensus Arabuluculuk Merkezi de törenle hizmete girdi. Merkezin açılışına Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Feyzi Öztürk, Bayraklı Kaymakamı Adem Arslan, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Barosu Başkan Vekili Mustafa Çetin, Türkiye’nin bir çok yerinden savcı, hakim, arabulucu, avukatlar, sanayici ve işadamları katıldı.

Consensus’un, 2014 yılında arabuluculuk sisteminin devreye girdiği günden itibaren işin içinde olanlar tarafından kaliteli hizmet sunmak için kurulduğuna dikkat çeken Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar, “Ben bir hakim olarak kimsenin sorununu ne yazık ki bir günde çözemem; çünkü yargılama uzun süre alıyor. Dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi, keşif, bilirkişi hep bu sürecin içinde bulunuyor. Benim kararı verip hüküm yazmam bile 15 günlük süreye tabi. Ancak burada, arabuluculuk merkezinde birgünde sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz. Bu da size, hızlı şekilde adaleteerişmeyi sağlıyor” dedi.



"Sorunu çözüyor, taraflar arasında husumeti bitiriyor"

Türkiye genelinde 12 bine yakın uyuşmazlığın yüzde 93’ünün arabulucular sayesinde bir günde çözüldüğünü belirten Öztatar, ayrıca sistemin son derece ekonomik olduğuna da dikkat çekti. İş dünyasına seslenen Öztatar, “İş adamlarımızın, esnafımızın en önemli amacı nedir? Elbette zaman. Vakit nakittir. Kimse sorunla uğraşmak istemez. İşte arabuluculuk merkezi size bu imkanı sağlıyor. Örneğin mahkemeye başvursanız bin liraya yakın gider avansı, mahkeme masrafı, harç gibi giderleriniz olacak. Oysa arabuluculukta bunlar yok. Hem sorunu çözüyor, hem de taraflar arasında husumeti bitiriyor. Taraflar el sıkışıyor ve en önemlisi ticari ilişki veren bir kurumsanız, ticari ilişkinizi devam ettirebiliyorsunuz? Bunun için arabuluculara başvurun. Consensus’taki arkadaşlarımız işte böyle bir iş yapıyor ve bizler bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz”

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fevzi Öztürk ise Consensus için yola çıkanların bir hayalin peşinde olduğunu ve bu hayali de gerçekleştirdiklerini söyledi.

Öztürk, "Arabuluculuk Türk hukukunda bir kariyer ve marka olacaktır” dedi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da, arabuluculuk sisteminin toplumun mutluluğunu da artıracağını söyledi.



Prof. Dr. Serkan Odaman’ın danışmanlığında eğitim ve bilgiye dayalı bir uygulama gerçekleştirileceğini belirten Consensus kurucularından Arabulucu Avukat Eren İlhan Güney, “Consensus iş ve ticaret hukuku başta olmak üzere bütün hukuk dallarında hizmet verecek şekilde yapılandı. En büyük değil en iyi olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir’in vergi rekortmenleri arasında yer alan Arabulucu Avukat Levent Uşkay de, sistemin neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle anlattı:

“Çanakkale’de dededen kalma topraklarımız vardı. 1979 yılında kuzenlerle davalık olduk, tam 38 sene sürdü. Kuzenleri bir araya getirip de ‘3 kuruşluk tarla var gelin şunu bir paylaşalım, ne didişiyorsunuz’ diyemedik. Bunu şimdi söyleyebiliyoruz. Geçen süreçte artık kuzenler birbirini tanımıyor. Değer miydi birbirimizi anlamamaya. İşte bu yüzden arabuluculuk şart ve yaşamı barışçıl kılması nedeniyle Türk hukuk sisteminin geleceğidir”
Kaynak: İHA