Zorlu Holding'in Yatırım Ajandası

Zorlu Holding Üst Yöneticisi Yüngül: 'Beş ana faaliyet alanımızdaki şirketlerimiz arasındaki sinerjiyi artırarak geleceğin dünyasını şekillendirecek inovasyon ekonomisi üreten bir grup olma yolundaki adımlarımızı güçlendireceğiz' 'Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da perakende alanında büyümeye devam edeceğiz' 'Verimli, karlı ve sürdürülebilir enerji alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz'.

MÜCAHİD EKER - Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, inovasyon ekonomisi üreten bir grup olma yolundaki adımlarını güçlendireceklerini belirterek, perakende alanında büyümeye devam edeceklerini ve enerjide yatırım fırsatlarını değerlendirmek istediklerini söyledi.

Yüngül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zorlu Holding olarak tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya ve bilgi teknolojileri, savunma sanayisi, enerji, gayrimenkul, maden ve metalürji olmak üzere Türkiye'nin geleceğinde önemli rol oynayacak alanlardaki faaliyet ve yatırımlarıyla ülkenin güçlü hedeflerine önemli katkılar sağladıklarını ifade etti.

Zorlu Grubu olarak mevcut koşullar altında 2016 yılında da yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini aktaran Yüngül, uzun dönemli stratejik planları doğrultusunda önemli adımlar attıklarını dile getirdi.

Yüngül, her yıl Türkiye'nin büyüme oranının 10 puan üzerinde bir büyüme hedefleri olduğunu belirterek, '2016 yılını da bu hedef doğrultusunda yüzde 12 artışla 15 milyar lira civarında ciro ile kapattık. EBITDA'mızı da önceki yıla göre yüzde 32 artırarak 1,9 milyar lira civarına çıkarmayı başardık.' dedi.

Bu dönemde planladıkları yatırımlara aynı şekilde devam edeceklerini belirten Yüngül, 'Etki ettiğimiz alanları daha da derinleştirip beş ana faaliyet alanımızdaki şirketlerimiz arasındaki sinerjiyi artırarak geleceğin dünyasını şekillendirecek inovasyon ekonomisi üreten bir grup olma yolundaki adımlarımızı güçlendireceğiz.' diye konuştu.

- 'Yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek'

Ömer Yüngül, grup şirketlerinden Vestel'de 2016'da son 5 yılın en büyük karlılığını yakaladıklarını bildirdi.

İç pazarda sürdürdükleri güçlerini ve 18 yıldır sahip oldukları ihracat şampiyonluğunu 2017'de de tekrarlayacaklarını anlatan Yüngül, şunları kaydetti:

'Sharp ile yaptığımız anlaşmadan sonra Toshiba ile marka lisans anlaşması imzaladık. Türkiye'nin ilk yerli üretim akıllı telefonu Venus ile kısa sürede yüzde 7 pazar payına ulaşarak önemli bir başarıya imza attık. Şu anda Venus, Türkiye'nin en çok satan 4 telefonundan biri oldu. Led aydınlatma pazarında liderliğimiz devam ediyor. Vestel ile elektronik, beyaz eşya, bilgi teknolojileri, LED aydınlatma ve savunma sanayisi alanındaki yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek.

Ar-Ge, inovasyon, teknoloji ve kalitemiz uluslararası kuruluşlar tarafından da takdir edilmeye devam ediyor. Dijital dönüşümde öncü rolümüz devam ederken iş modelimizi de buna göre şekillendirmeyi sürdüreceğiz. Vestel City'de dijital dönüşüm sürecini tamamlayarak Türkiye'de Endüstri 4.0 dönüşümünü ilk tamamlayan fabrika olmayı hedefliyoruz. Avrupa'nın en büyük ikinci televizyon üreticisi ve dünya televizyon üretiminin yüzde 5'ini gerçekleştiren bir grup olarak 2020'de 40 milyon akıllı telefon üretmeyi hedefliyoruz. Akıllı ev entegrasyonunu başarıyla tamamlayan Vestel ile artık akıllı yaşamı evlerden şehrin her alanında çözüm üretebilecek bir yapıya dönüştürmek için çalışıyoruz.'

- 'Perakende alanında büyümeye devam edeceğiz'

Yüngül, tekstilde 2016 yılı itibarıyla ikinci Ar-Ge merkezini kurduklarını ve Ar-Ge'lerinin teknik tekstil alanı başta olmak üzere geliştirdiği farklı yenilikçi ürünlerle dünya devlerinin inovatif ortağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Kendini temizleyen perde, geri dönüştürülebilir iplik, Led Işıklı perde ve nevresim, serin tutan nevresim ve pike gibi pek çok inovatif ürünün tüketici ile buluştuğunu aktaran Yüngül, 'Anti-aging ürünler, anti-polen çalışmaları, dry touch teknolojisinin nevresimde kullanımı gibi uyku kalitesini artırmaya yönelik çok ciddi yenilikçi çalışmalarımız var. Perakendeye ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Sadece ürün bazlı bir yenilikçilik yok, yakında mağazalar bile bu değişimden payını alacak. Müşterilerin kendi tasarımlarını yapabilecekleri, 3D gözlüklerin kullanılacağı, teknoloji ve dijital uygulamalarla yepyeni bir mağazacılık anlayışını hayata geçireceğiz.' görüşlerini aktardı.

Ömer Yüngül, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da perakende alanında büyümeye devam edeceklerini ifade etti.

- 'Enerjide yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz'

Yüngül, enerjiye son 10 yılda 2 milyar dolar civarında yatırım yaptıkları bilgisini vererek, 153 milyon dolar yatırımla hayata geçirdikleri toplam 45 MW kapasiteli Alaşehir I ve 100 milyon avro yatırım yaptıkları 80,3 MW kurulu güce sahip Osmaniye Sarıtepe Demirciler rüzgar santralinin 2016'da devreye alındığını kaydetti.

Böylece Türkiye'deki santrallerinin toplam kurulu gücünün yüzde 73'ünün yenilenebilir enerji kaynaklı olduğunu belirten Yüngül, gelecek dönemde Kızıldere III ve Alaşehir II jeotermal santral projeleri için yatırımlarının devam edeceğini bildirdi.

Yüngül, 165 MW kapasiteli Kızıldere III tamamlandığında Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olacağını ifade ederek, güneş enerjisiyle ilgili Ar-Ge çalışmalarını da sürdüreceklerini dile getirdi.

Enerjide elektrik satışı ve ticaretindeki faaliyetlerini yenilikçi yaklaşımlarla derinleştirmeye devam edeceklerini anlatan Yüngül, şöyle devam etti:

'Kısa bir süre önce 360 milyon dolar bedelle satın aldığımız Osmangazi Elektrik Dağıtım bölgesinde 1,6 milyon müşteriye dağıtım ve satış hizmeti vermeye başladık. Toplamda 991 MW olan kurulu gücümüze Pakistan'da kuracağımız 100 MW'lık Quaid-e-Azam Solar Park'ı ekledik. Aynı çerçevede 200 MW'lık ikinci proje için imzaladığımız niyet anlaşmasıyla bu projemizi daha da büyüttük. Bu ve bunun gibi verimli, karlı ve sürdürülebilir olan enerji alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz.'

- 'Katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz'

Zorlu Holding CEO'su Yüngül, gayrimenkul alanında şehrin gelişen, modernleşen ve akıllı çözümler üreten yapısına katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

Zorlu Center ve Levent 199 gibi iki başarılı projeyi tamamladıklarına değinen Yüngül, gelecek yıllarda planlanan projelerine odaklanacaklarını ifade etti.

Yüngül, Manisa Gördes'teki Türkiye'nin ilk nikel-kobalt işletme tesislerinin ikinci fazı için yatırım planları olduğunu belirterek, '2023'te toplam kapasitemiz 20 bin tona ulaşırken bu tesise yaptığımız toplam yatırım da 860 milyon dolara çıkmış olacak. Madenden minerale uzanan çalışmalarımızı ileri malzeme teknolojileri ile daha da geliştireceğiz. Nadir bulunan elementleri de işleyerek katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA