Zigana Dağı'nda Arama Kurtarma Tatbikatı

AFAD tarafından 35 ilden 85 personelin katılımıyla düzenlenen tatbikatta senaryo gereği bacağı kırılarak dağda mahsur kalan dağcı, zorlu doğa koşullarında 5 saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı.

Gümüşhane'de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Zigana Dağı'nda arama kurtarma tatbikatı yapıldı.

Torul ilçesi sınırlarındaki 2 bin metre rakımlı Zigana Dağı'nda gerçekleştirilen 'Doğada Arama Kurtarma Kış Tatbikatı'na 35 ilden 85 personel katıldı.

Tatbikatta, senaryo gereği dağa çıkan 5 dağcıdan biri ayağı kırılarak mahsur kaldı.

AFAD İl Müdürlüğü Afet Yönetim Merkezine gelen ihbar üzerine harekete geçen ekipler, yaklaşık 3 kilometrekarelik alanda yaralı dağcıya ulaşmak için 11 kurtarma istasyonu kurdu.

Karla kaplı bölgede zorlu koşullarda çalışan AFAD ekipleri, sarp yamaçlardan iplerle indi. Ekipler, 5 saatlik çalışmanın ardından ulaştıkları dağcıyı sedyeyle alıp sağlık görevlilerine teslim etti.

- 'Personelimiz 6 gündür eğitimdeydi'

AFAD İl Müdür Vekili Osman Taşdelen, gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikatın herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan başarıyla tamamlandığını söyledi.

Arazi şartları elverişsiz olduğu için 7 ekip ve 11 istasyonla yaralı dağcıya ulaştıklarını belirten Taşdelen, 'Tatbikata 35 ilden 85 personel katıldı. Bu tatbikatı her yıl aynı dönemde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Personelimiz 6 gündür eğitimdeydi. Bu eğitimin sonucu olarak bu tatbikatı uyguladık.' diye konuştu.

Tatbikatın başladığı ve bittiği alanın 3 kilometrekare civarında olduğunu anlatan Taşdelen, bu alanda hem kar üzerinde sedye çekildiğini hem de hava hatlarıyla tahliye işlemi gerçekleştirildiğini kaydetti.
Kaynak: AA