Venezuela'da Yüksek Mahkeme Kongrenin Yetkilerini İade Etti

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, Kongrenin yetkilerini elinden alan kararı iptal etti.

Yüksek Mahkeme tarafından açıklanan karara göre, Kongrenin yetkileri iade edildi.

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, dün muhaliflerin kontrolündeki Kongrenin yetkilerini üzerine aldığını açıklamıştı.

Muhalefet, kararın, diktatörlüğe giden yolda dönüşü olmayan bir noktaya gelindiğini gösterdiğini savunmuş, başkent Caracas'ta halk, sokaklara dökülerek kararı protesto etmişti.

Bölge ülkeleri ve örgütlerinin de büyük tepkisini çeken kararı, Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Luis Almagro 'yasama darbesi' olarak nitelemişti. Peru, Şili, Kolombiya karara tepki olarak Caracas büyükelçilerini geri çağırmıştı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, kararı eleştirenlerin anayasal düzeni bozmaya çalışan 'muhafazakar ve faşist' muhalifler olduğunu söylemişti.

Görev süresi 2019'da dolacak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.

2015'teki seçimde muhalif Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonu, 17 yıl aradan sonra ilk kez parlamentoda çoğunluğa ulaşmıştı. Yüksek Mahkeme, 2015'teki seçimden bu yana Kongreye karşı Maduro'nun lehinde kararlar almasıyla tanınıyor.

Kaynak: AA