Umut Ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Baki Açıklaması 'Tüm Kanserlerin Üçte Biri Önlenebilir'

Umut ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nimet Baki, dünyada tüm kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceğini belirterek, kanser tedavisinde iyi bir noktaya gelindiğini söyledi.

Umut Ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Baki Açıklaması 'Tüm Kanserlerin Üçte Biri Önlenebilir'
Dr. Baki, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada kanser tedavisinde gelinen aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kanser tedavisinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Baki, tüm kanserlerin üçte birinin önlenebileceğini belirterek, “Dünyada tüm kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Her gün kanser tedavisinde bir adım bir adım derken iyi bir noktaya gelindi. Son 50 yılda aslında kanser tedavisinde ciddi bir başarı yakalandı. Görünen o ki teknoloji kanser tedavisindeki başarıyı yakın bir gelecekte daha ileriye taşıyacak. Dünyanın politik gündeminde kanser olmazsa olmaz” dedi.

Kansere yol açan en önemli faktörlerden birinin beslenme alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Baki, "Kalori ve şişmanlık esas sorun. Yani şekeri ve yağı akıllı tüketmek gerekiyor. Kalori dengesini, tuz ve yağ alımını kontrol etmek gerekiyor. Türkiye’de tuz tüketimi gereğinden fazla. Günlük 5-6 gram tuz tüketilmesi gerekirken, Türkiye’nin ortalaması 15-16 grama çıkmıştı. ’Kırmızı et tüketiminde haftada 400-500 gramın üstüne çıkmayın’ diyoruz. Bitkisel yağları biraz daha fazla tercih edin. Ev yemeklerinin pişirilmesi, tencere yemeklerinin her zaman kızartmaya ve mangala göre daha önde olması gerekiyor” diye konuştu.

Beslenme alışkanlıklarının çocukluk çağında şekillendiğine dikkat çeken Baki, çocuklara yasaktan ziyade bilinçli ve sağlıklı beslenmeyi öğretmek gerektiğini söyledi.



"Türkiye tütünle mücadelede iyi bir sınav verdi"

Türkiye’de kansere neden olan en önemli faktörlerden sigaraya karşı ciddi bir mücadelenin yürütüldüğünün altını çizen Baki, "Türkiye tütünle mücadelede iyi bir sınav verdi. Bazı eksiklikler olmasına rağmen iyiye gidiyor. Gerek devlet, gerek sivil toplum tütünle mücadelede edindiği dersleri diğer alanlara uygulama çabası içinde. Bunlar kilo fazlalığı ve şişmanlıkla mücadele. Tuz tüketiminin sınırlandırılması, fiziksel aktivitenin canlandırılması" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de meme kanserinde tarama oranlarının batıya göre son 10 yılda iyileşme gösterdiğini kaydeden Dr. Baki, "Ancak hala biraz daha iyileşmesi gerekiyor. Türkiye’nin şu andaki ekonomik kapasitesi meme kanseri ile ilgili tarama oranlarının yüzde 60-70’lere çıkmasını gerektiriyor. Rahim ağzı kanserinde ise Türkiye’de taramalar yüzde 60’lara ulaştı. Bu iyi bir rakam. Türkiye’de bununla ilgili aşının biraz daha yaygın uygulanması lazım. Yararlı olabilir diye düşünüyorum. 50 yaşından sonra erkek ve kadınların kalın bağırsak kanserine karşı mutlaka tarama yaptırmaları gerekir” dedi.



"Türkiye’de ilaca ve tedaviye erişimde sorun yok"

Türkiye’de ilaca ve tedaviye erişimde bir sorun olmadığını kaydeden Dr. Baki, "Ülkemiz için ilaca ve tedaviye erişimde bir sorunumuz olduğu söylenemez. Çünkü Türkiye’de genel sağlık sigortası aslında insanların sağlığa erişiminde bir iyileşme sağladı. Tedavi başarılarına baktığımız zaman orta ve üst gelir seviyesi ülkelerdeki duruma yakın. Erişkin kanserleri için yüzde 50-55’ler arasında, çocuk kanserleri için de yüzde 70’lere yaklaştı." ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA