Suriye'nin Hama Şehrindeki MSF Destekli Hastane Vuruldu

Suriye’nin kuzeyinde, uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından desteklenen bir hastane hava saldırısında vuruldu.

Hama vilayetinin kuzeyinde bulunan Latamne Hastanesi 25 Mart’ta helikopterden atılan bir bombayla vuruldu; bomba hastanenin girişine isabet etti. Hastane çalışanlarından edinilen bilgilere göre, hava saldırısında kimyasal silah kullanıldığı tahmin ediliyor.

Hastalar ve hastane çalışanları arasında saldırının yol açtığı etkiler arasında, kimyasal silahlara maruz kalındığında ortaya çıkan ağır solunum yolu semptomları ve mukozada yanma da gözlemlendi. Hastane, saldırı sonrasında 3 gün hizmet dışı kaldıktan sonra acil servis tekrar hizmet vermeye başladı.

Saldırı sonucunda hastanenin ortopedi cerrahı Dr. Darwish de dahil olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi tedavi görmek üzere sağlık tesislerine sevk edildi.

MSF Kuzey Suriye Program Direktörü Massimiliano Rebaudengo saldırılara ilişkin olarak şöyle konuştu: “Dr. Darwish’i kaybetmemiz, yaklaşık 120 bin kişinin yaşadığı bir bölgede yalnızca 2 ortopedi cerrahı kaldığı anlamına geliyor. Hastanelere yönelik saldırılar uluslararası insancıl hukuka aykırı olmasına rağmen Suriye’de maalesef sıklıkla görülüyor ve sağlık hizmetleri tekrar eden saldırılardan çok büyük zarar görüyor.”

Hükümet ve muhalif güçler arasındaki çatışmanın birkaç kilometre ötesinde bulunan Latamne hastanesi yaklaşık 8 bin kişiye sağlık hizmeti sağlıyor. Saldırılar öncesinde genel ve ortopedi cerrahi hizmeti verilen hastanede acil servis ve yatarak tedavi bölümü de bulunuyordu.

Savaşın tarafları arasında Ocak ayında barış görüşmeleri başlamış olmasına rağmen ülkenin birçok noktasında çatışmalar aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Hama’nın kuzeyinde yaşayan 40 bin kişi çatışma nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Öte yandan, 2016 yılında MSF tarafından yönetilen ya da desteklenen en az 32 sağlık tesisi 70’in üzerinde saldırının hedefi oldu. Son olarak 22 Şubat tarihinde İdlib vilayetinde bulunan MSF destekli bir hastane roket saldırısının hedefi olmuş, saldırı sonucunda 6 kişi ölmüş ve 33 kişi de yaralanmıştı. MSF, Suriye’nin kuzeyinde 4 sağlık tesisini doğrudan yönetiyor ve ülke genelinde farklı noktalarda 150’nin üzerinde sağlık tesisine destek veriyor.
Kaynak: İHA