Bisikletliler 'Trafikte Biz De Varız' Dedi

’Trafikte biz de varız’ demek için bisikletliler, bütün dünyada eş zamanlı düzenlenen etkinliği Eskişehir’e taşıdı.

Bisikletliler 'Trafikte Biz De Varız' Dedi
Dünyada yolların ve kentin yalnızca otomobillere değil, bisiklet ve yayalara da ait olduğunu, trafik kurallarının ve alt yapının bisikletlileri de gözeterek düzenlenmesi gerektiğini göstermek amacıyla "yeterli çoğunluk" anlamına gelen "Critical Mass" etkinliği düzenleniyor. Eskişehir’de de tüm dünya ile birlikte her ayın son cuma günü yapılan etkinliğin buluşma noktası Espark Alışveriş Merkezi önü oldu. Katılımcıların belirlediği, trafiğin yoğun olduğu bir rotada tekerlekler döndü.

"Biz trafiğin bir parçasıyız"

Etkinliğe katılan İrfan Akkaya, bisikletin çağdaş bir ulaşım aracı olduğunu belirterek, "Sloganlarımız, bisiklet ile ulaşım. Bisikletin ulaşımda bir fırsat olduğu, çağdaş bir ulaşım aracı olduğu, hatta günümüzde zorunlu olduğu, ulaşımla, enerjiyle, çevreyle ilgili sorunların ulaşım konusundaki tek alternatifinin bisiklet olduğunu artık biliyoruz. Yaptığımız tur da Critical Mass. 1980’li yıllarda dünyada başladı.

Bugün binlerce dünya kenti ile eş zamanlı olarak, Eskişehir’de bugün 3.’sünü yapacağız. Türkiye’de de 10’a yakın kentte bu saatte bisiklete biniyorlar. Turun en önemli özelliği, bisikletlerin trafikte kullanılması. Çünkü biz trafiğin bir parçasıyız. Bisiklet bir ulaşım aracı, bizde bisikletlerimizle şehir içi trafikte kurallara uygun olarak böyle sembolik bir tur düzenliyoruz. Her ayın son cuma günü tüm bisikletseverleri, bisikletle ulaşım yapanları ve hatta bisiklet dışında motorsuz bütün araçları bu tura bekliyoruz. Bizde internetten, sosyal medyadan dünyadan duyduğumuz haberler üzerine gelip burada buluşuyoruz. Burada her hafta yeni insanlarla tanışıyoruz" dedi.



"Herhangi bir güzergahımız yok"

Trafikte bisikletlilere otomobil sürücüleri tarafından olumlu tepkilerin geldiğini anlatan Akkaya, güzergahlarının tura yeni katılan üye tarafından seçildiğini belirtti.

Akkaya, "Otomobil sürücülerinden olumlu tepkiler alıyoruz. Çünkü, bisiklet çok eğlenceli bir şey. Bisikleti izlemek de eğlenceli bir şey. Trafiğin içerisinde bisikleti görmek de çok hoş bir şey. Aslında görsel bir şov oluşturuyor. Çoğunlukla olumlu tepkiler veriliyor. Bize tezahürat ederek katılıyorlar. Herhangi bir güzergahımız da yok. Biraz sonra buradaki bisikletçilerden bir kişiyi aramızda belirleyeceğiz. Muhtemelen o ilk defa tura katılan kişi olacak ve onun arkasına takılıp şehir içerisinde sembolik bir tur yapacağız" şeklinde konuştu.

Otomobil sürücülerine de seslenen Akkaya, şu ifadelere yer verdi:

"Bisiklete binmek çok eğlenceli, çok ucuz, çok sağlıklı, kendilerine eziyet etmesinler. Çevreye eziyet etmesinler. Ulaşımda yıpranmasınlar, sinirlerini bozmasınlar, bisiklete binip eğlensinler."

Hazırlıkların ardından 19 bisikletsever Eskişehir trafiğinde yola koyuldu.
Kaynak: İHA